-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

úterý 14. května 2013

Vavřín neboli bobkový list



Vavřín je středomořský stálezelený strom. U nás se pěstuje jako přenosná rostlina v květináči. Je třeba ho přenést do tepla jakmile noční teploty klesnou pod nulu. Vavřínové listy patří mezi tradiční koření, používá se k ochucení dlouho dušených pokrmů. Listy se používají čerstvé i sušené, na sušení se dají sbírat celý rok. Do pokrmů se přidávají na začátku vaření a vaří se s jídlem a vyndavá se až před podáváním.
Bobkový list přidaný do pokrmu napomáhá zažívání. Tradičně se přidává do bouquet garni.

Bílá čokoládová pěna s vavřínem
(dle Nigela Slatera)
6-8 porcí
100 ml mléka
3 vavřínové listy
8 tobolek kardamonu - semena vyndáme a nadrtíme nahrubo
250 g bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
3 bílky 
kakao na poprášení 

Mléko spolu s kardamonem a bobkovými listy ohřejeme těsně nad bod varu a odstavíme z ohně. Čokoládu nad párou rozehřejeme. Ušleháme šlehačku. Z bílků ušleháme pevný sníh. Mléko přecedíme, koření vyhodíme. Smícháme mléko s bílou čokoládou. A po lžičkách směs vmícháme do sněhu. nakonec ke směsi opatrně vmícháme i šlehačku. Pěnu rozdělíme do misek a necháme vychladit. Dozdobíme kakaem.

Vavřínová sůl 
(dle Jekka Mc Vicar)
6 vavřínových listů nastříháme na třetiny a utlušeme se 250 g soli v hmoždíři. Přesypeme do sklenice a vzduchotěsně uzavřeme. Vydrží tři měsíce.




Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog