Pampeliško-kopřivový sirup s meduňkou

0:44 Nikola Zvonařová 0 Comments


Kdyby prý lidé věděli, jak mocné mají tyto dvě byliny účinky, prý by je už všechny zkonzumovali a oba dva druhy by byly vysbírány do posledního kousku. Něco málo o účincích obou rostlin najdete v příspěvku kopřivovo-pampeliškový čaj. Obě dvě rostliny se používají mnoha způsoby a doporučují se na různé neduhy a nemoci. Více naleznete třeba na webu dedekkorenar.cz, nebo v odborné literatuře - doporučuji herbáře Janči a Zentricha. 
Tento recept je kombinací několika návodů a postupů. Sirup mi přijde stále poměrně sladký s jemnou chutí bylinek. Ideální třeba na doslazení studeného čaje v létě, nebo jako přísada do limonád.

Na 1,5 vody potřebujeme (cca 1,3 litru sirupu):

velkou hrst kopřiv 
velkou hrst meduňky
200 květů pampelišek
1,3 kg cukru
3 citrony

Pampelišky sbíráme před polednem. Všechny byliny krátce opláchneme studenou vodou, tím odstraníme případné broučky. V hrnci přivedeme k varu, vypneme sporák a do hrnce nasypeme pampelišky, kopřivy, meduňku, omyté a nakrájené citrony. Necháme 24 hodin odležet. Poté směs přecedíme (přes jemný cedník nebo plátno). Tekutinu smícháme s cukrem a přivedeme k varu. 
Svaříme cca 5 minut. Ještě horké plníme do sklenic.



0 komentářů :