-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pátek 10. května 2013

Pampeliško-kopřivový sirup s meduňkou



Kdyby prý lidé věděli, jak mocné mají tyto dvě byliny účinky, prý by je už všechny zkonzumovali a oba dva druhy by byly vysbírány do posledního kousku. Něco málo o účincích obou rostlin najdete v příspěvku kopřivovo-pampeliškový čaj. Obě dvě rostliny se používají mnoha způsoby a doporučují se na různé neduhy a nemoci. Více naleznete třeba na webu dedekkorenar.cz, nebo v odborné literatuře - doporučuji herbáře Janči a Zentricha. 
Tento recept je kombinací několika návodů a postupů. Sirup mi přijde stále poměrně sladký s jemnou chutí bylinek. Ideální třeba na doslazení studeného čaje v létě, nebo jako přísada do limonád.

Na 1,5 vody potřebujeme (cca 1,3 litru sirupu):

velkou hrst kopřiv 
velkou hrst meduňky
200 květů pampelišek
1,3 kg cukru
3 citrony

Pampelišky sbíráme před polednem. Všechny byliny krátce opláchneme studenou vodou, tím odstraníme případné broučky. V hrnci přivedeme k varu, vypneme sporák a do hrnce nasypeme pampelišky, kopřivy, meduňku, omyté a nakrájené citrony. Necháme 24 hodin odležet. Poté směs přecedíme (přes jemný cedník nebo plátno). Tekutinu smícháme s cukrem a přivedeme k varu. 
Svaříme cca 5 minut. Ještě horké plníme do sklenic.



Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog