-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 26. května 2013

Daring bakers challenge: Kokosový princeznin dort



Tento klasický švédský dort - Prinsesstarta -  Princeznin dort v Čechách asi nejvíce proslavila Ikea. Dortík je půl kulatý, plněný vanilkovám krémem, marmeládou, šlehačkou a pokrytý marcipánem.
Vzhledem k tomu, že se blížila jedna květnová oslava narozenin, rozhodla sjem se tento dort použít jako narozeninový. Hodně jsem přemýšlela, jakým způsobem recept lehce obměnit, tak aby chutnal oslavenkyni. A rozhodla jsem se pro bílou barvu, bílou čokoládu a kokosovou příchuť. Těsto jsem udělala dle návodu Koreny. 
Kokos jsem použila ve dvou variantách a to jako kokosovou šlehačku a vyrobila jsem i kokosový marcipán.
Bílou čokoládou jsem ochutila krém použitý v dortu. Docela oříškem pro mne bylo vybrat tu správnou marmeládu, tak aby ladila s kokosem a čokokoládou. Nakonec jsem se rozhodla pro dulce de leche.
Dort jsem pekla ve dvou dnech - v prvním jsem si připravila marcipán a piškot. V druhém náplně a dort jsem sestavila. Třetí den jsme ho snědli.

Těsto:
(dle Koreny)
4 vejce
hrnek cukru
půl hrnku hladké mouky
půl hrnku bramborového škrobu
lžičku prášku do pečiva
špetka soli

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Dno formy vyložíme papírem na pečení a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. K vaječné směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, škrob a sůl. Opatrně promícháme, snažíme se udržet našlehanou konzistenci. Pečeme 40 minut při 180 stupních.

Marcipán z kokosu

Marcipán z kokosu byla pro mne asi největší výzva. Asi třikrát jsem ho chtěla hodit z okna a dojet do nejbližšího obchodu pro jiný. Jediná věc, která mne odradila, byla ta, že bych musela jet na kole, na kterém nemám zámek a určitě by mi ho hned ukradli a já bych pak šla dalších šest kilometrů domů pěšky. Marcipán byl drobivý a nechtěl se nechat vyválet bez praskání a trhání. Přidala jsem bílek, moučkový cukr, citronovou šťávu, zkoušela jsem různé poměry surovin a pořád jen namísto marcipánu něco jako bounty tyčinka, která sice držela tvar, ale každý pokus na vyválení menší než půl centimetru, odpověděla nesouhlasně a prostě se rozthla. Vzpomněla jsem si na medové těsto (med a moučkový cukr), které jsme dávali včelám na jaře, které se válelo skvěle a konzistence byla marcipánu dost podobná.Takže z čistého zoufalství jsem přidala do marcipánu ještě lžíci medu a další moučkový cukr. Marcipán i po mých vylepšeních nedržel úplně ideálně, proto pokud ho budete chtít vyzkoušet, počítejte s tím, že ho nelze vyválet úplně do tenka jako ten mandlový.

Recept marcipán
200g strouhaného kokosu
300 g moučkového cukru plus další cukr dle konzistence
2 bílky
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu

 Kokos ještě proženeme mixérem na opravdu jemnou kokosovou moučku, čím jemnější, tím lepší. Smícháme s ostatními ingrediencemi. Je-li marcipán moc vlhký, přidáme cukr. Zabalíme do folie a dáme do chladu. Válíme do tenka na cukrem posypaném vále. Poté překlopíme na pružnou podložku a z té zase na dort. Celou dobu přípravy marcipánu odříkáváme modlidby k libovolnému bohu či božstvu.

Krém
Recept na krém jsem použila dle zadání, pouze jsem přidala bílou čokoládu.
4 žloutky
250 ml smetany na šlehání (rozdělíme na půl)
100 g bílé čokolády
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce cukru

V míse prošleháme žloutky s cukrem a škrobem. Přidáme k nim 125 ml smetany a prošleháme. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s druhou polovinou (125 ml) smetany. Přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Dvě lžíce horké smetany zašleháme do žloutkové směsi. Tím žloutky ohřejeme a krém se nesrazí. Poté žloutkovou směs nalijeme za stálého míchání ke směsi smetany a čokolády, kterou jsme si vrátili zpět na vodní lázeň. Pečlivě šleháme, dokud směs nezačne tuhnout. Poté přelejeme do misky a na (celý!) povrch krému dáme potravinářskou folii, zabráníme tak vytvoření škraloupu na povrchu. Krém důkladně vychladíme.

Kokosová šlehačka
Kokosová šlehačka drží o dost méně než šlehačka klasická. Proto na dortu nevykouzlé tak hezký bochánek jako v originále, nicméně je moc dobrá! Doporučuji ji vyzkoušet třeba s ovocem jako lehký dezert.


Sestavení dortu
Korpus dortu rozřízneme na 3 části (vertikálně).
Na spodní vrstvu dáme dulce de leche a část krému s bílou čokoládou, následuje další část korpusu, na ní krém a šlehačku, kterou se snažíme vytvořit "kopec". Na ni dáme poslední kus korpusu, lehce pomažeme krémem a na celý dort položíme marcipán. necháme vychladit a podáváme!


Dort vykouším bez experimentů určitě ještě jednou! A možná i víckrát a možná ještě zkusím propracovat tuto verzi, aby byla stejně dobrá, ale hezčí na pohled.




QuickEdit
Nikola Mrázová
6 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

6 komentářů:

  1. Skvělý nápad! Kokos je úžasná věc! (Jinak mám trošku škodolibou radost, že taky měl tvůj marcipán letět na výlet oknem, stejně tak jako můj :D).

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tak ten kokos zní super! Mám ho moc ráda a teď mi to bude ležet v hlavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě doporučuji, ale možná pravdu do kokosového marcipánu přidat pro lepší konzistenci glukozovy (nebo agave?) sirup.

    OdpovědětVymazat
  4. Obměna zní parádně. Ráda bych se jen zeptala, zda jsem pochopila recept správně. Dávala jste jako poslední vrstvu pod marcipán krém? V receptu od Koreny se pod marcipán používá šlehačka, ale na ní se marcipán rozpouští (vlastní zkušenost...).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala jsem krém, ale opravdu jen malé množství.Co by udělala kokosová šlehačka - nejsem si jista.

      Vymazat

Follow @SunriseSunsetBlog