-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

sobota 4. května 2013

Tažín, věc co tě donutí jít a rozdělat oheň



Tažín je typicky marocké jídlo. Připravuje se v nádobě zvané tažín. Tato keramická nádoba se skládá ze dvou částí - hlubší misky a poklice, která je konicky protáhlá s malým otvorem na únik páry. Většinou je keramická nebo kovová. Tažín je vhodné před použitím nechat namočit do vody a nasáknout. Mísu je vhodné stáhnout kovovým drátem, to vše zabrání popraskání tažínu na ohni. Tažín můžete dle libosti naplnit a pak jen položit do ohně nebo na sporák a nechat dusit. Celý tažín se dělá poměrně dlouho zhruba hodinu a někdy i více. Během tohoto dušení se spodní vrstva lehce připeče a zkaramelizuje, zelenina na vrchu tažínu se mezitím nádherně udusí v páře. Zelenina se během přípravy nemíchá, jen pokud by se hodně připalovala, podlévá se vodou. Kovový tažín oproti keramickému peče podstatně rychleji a je třeba ho více hlídat. Ideálné teplota je, když z otvoru na únik páry uniká celou dobu vaření souvisle pára. Pokud neuniká je třeba posunout hrnec více na oheň. Ideální je tažín rozpálit a poté posunout někam dál a nechat dusit.  
Koření na tažín, tak jak jsem ho ochutnala, je směsí kurkumy, římského kmínu, papriky a mám takový pocit, že jsem cítila i špeku skořice, muškátového ořechu a koriandru. Nejsem si jista nakolik je takováto směs u nás k dostání, proto si tažín dokořeňte dle vašich osobních preferencí a chutí.

                    Tažín po italsku:

2 nahrubo nakrájené cibule
200 g hrášku
hrst rozinek
2 mrkve
cuketa
3 brambory
5 lžic olivového oleje
koření na tažín
sůl

Olivový olej vlejeme do tažínu, přidáme cibuli, hrášek a rozinky. Osolíme a okořeníme. Poté po povrchu tažínu rozložíme brambory, mrkev a cuketu, které jsme nakrájeli na měsíčky. Dusíme asi hodinu až hodinu a půl. Podáváme s bílou bagetou.


                                        Tažín po česku:

2 červené řepy - oloupané a nakrájené na kostky 2 x 3 cm
2 cibule nakrájená na centimetrová kolečka
2 jablka nakrájená na měsíčky
plechovka krájených rajčat
sůl
pepř
olej
oregáno

Všechny ingredience důkladně promícháme a dusíme do změknutí - cca hodinu až hodinu a půl. Dobrou chuť!
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog