Pampeliško-kopřivový čaj

12:16 Nikola Zvonařová 0 Comments

Pampelišky mám na zahradě asi miliony. Včely je milují, ne už tak sousedé s udržovanými trávníky:o). Pampeliška neboli smetánka lékařská je skvěle využitelná rostlina. Z mladých listů uděláte salát či čaj. Z květů sirup nebo med. Z kořene se dříve Pampeliška podporuje trávení, čištění jater, žlučníku a zlučovodů. Bývá součástí čajových směsí k detoxikaci organismu.
Kopřiva je neméně zdravý prospěšná. Čaj z kopřiv se doporučuje při jarních očistných kúrách, je močopudný a působí stimulačně.
Pampeliška a kopřivy = ideální dvojka     

Recept:
2 díly kopřiv v mém případě cca 6 vrchních částí kopřiv
1 díl mladých pampeliškových listů
půl litru vody

Vodu přivedeme k varu a v konvici přelejeme byliny. Necháme louhovat asi 20 minut. Poté slejeme. Čaj pijeme ještě teplý.
Tento čaj by se stejně jako jiné bylinné čaje měl popíjet s mírou. 

Doporučuji maximálně dva šálky denně.

0 komentářů :