-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

úterý 14. května 2013

Rozmarýna lékařská



Rozmarýn nebo rozmarýna - které ze slov se vám líbí více? Tato keříkovitá trvalka se u nás pěstuje jako přenosná rostlina. Pokud o ni budete dobře pečovat na jaře a poté i na konci léta Vám vykvete nádhernými bledě modrými až fialovými kvítky. Na zimu je vhodné rozmarýn umístit na chladné a světlé místo, kde bez problémů přečká zimu. Pokud si ho budete chtít vypěstovat, doporučuji, spíše než ze semen, vypěstovat ho z řízku nebo koupit již vzrostlou rostlinku. Rozmarýna je typicky středomořská rostlina, dopřejte ji tedy písčitou půdu a plné slunce, tak bude nejvíce spokojena.
Specifická kořeněná chuť a vůně rozmarýny je skvělá k bramborám, dušeným zeleninovým pokrmům a také třeba na dochucení různého slaného pečiva.Rozmarýn je součástí tradiční směsi provensálského koření. Vůně i chuť je velice výrazná, není třeba to s ním přehánět. Stonky rozmarýnu můžete použít namísto špejlí do špízů.

Čaj z rozmarýny podporuje schopnost se soustředit, povzbuzuje imunitní systém, napomáhá trávení a podporuje chuť k jídlu.Jeho konzumace se nedoporučuje se v těhotenství.

Rozmarýnový olej:
(dle Jekky McVicar)
3 velké hrsti rozmarýny
250 ml libovolného oleje
3 lžičky citronové šťávy
Listy omyjeme, nasekáme nadrobno, smícháme s olejme a citronovou šťávou. Po dvou dnech přecedíme olej a dáme do chladna. Spotřebujeme do tří dnů.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog