Rozmarýna lékařská

12:31 Nikola Zvonařová 0 Comments


Rozmarýn nebo rozmarýna - které ze slov se vám líbí více? Tato keříkovitá trvalka se u nás pěstuje jako přenosná rostlina. Pokud o ni budete dobře pečovat na jaře a poté i na konci léta Vám vykvete nádhernými bledě modrými až fialovými kvítky. Na zimu je vhodné rozmarýn umístit na chladné a světlé místo, kde bez problémů přečká zimu. Pokud si ho budete chtít vypěstovat, doporučuji, spíše než ze semen, vypěstovat ho z řízku nebo koupit již vzrostlou rostlinku. Rozmarýna je typicky středomořská rostlina, dopřejte ji tedy písčitou půdu a plné slunce, tak bude nejvíce spokojena.
Specifická kořeněná chuť a vůně rozmarýny je skvělá k bramborám, dušeným zeleninovým pokrmům a také třeba na dochucení různého slaného pečiva.Rozmarýn je součástí tradiční směsi provensálského koření. Vůně i chuť je velice výrazná, není třeba to s ním přehánět. Stonky rozmarýnu můžete použít namísto špejlí do špízů.

Čaj z rozmarýny podporuje schopnost se soustředit, povzbuzuje imunitní systém, napomáhá trávení a podporuje chuť k jídlu.Jeho konzumace se nedoporučuje se v těhotenství.

Rozmarýnový olej:
(dle Jekky McVicar)
3 velké hrsti rozmarýny
250 ml libovolného oleje
3 lžičky citronové šťávy
Listy omyjeme, nasekáme nadrobno, smícháme s olejme a citronovou šťávou. Po dvou dnech přecedíme olej a dáme do chladna. Spotřebujeme do tří dnů.

0 komentářů :