Ze zahrady do kuchyně

Ze zahrady do kuchyně...inspirativní vegetariánské recepty a skvělé jídlo.

Agastache anýzová


Jméno rostliny je odvozeno od řeského agathos, což znamená obdivuhodný. Agastache je nádherná modrofialově kvetoucí trvalka z čeledi hluchavkovitých. Přes zimu odumírá a na jaře znova vyraší z podzemních kořenů, má ráda slunečnou polohu a dobrou humózní půdu. Agastache se dá předpěstovat ze semen, nebo si ji můžeme namnožit řízky odebranými v létě z nekvetoucích výhonů. Agastache pochází ze Severní Ameriky a Asie, používá se do čajových směsí a k dochucení pokrmů a marinád. Listy mají mátovo - anýzovou vůni. Listy se dají konzumovat čerstvé v salátech, květy jsou také jedlé a dají se s nimi výborně zdobit pokrmy. Stonky můžeme použít na špíz. 
Agastache působí prospěšně na zažívání, snižuje horečku a vyvolává pocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Adbox

@zezahradydokuchyne