-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 5. května 2013

Andělika lékařská




Botanický název rostliny je odvozen od latinského výrazu archanděl. Jedná se o víceletou rostlinu. V prvním roce vytváří přízemní růžice, do výšky kvete a vytváří semena až v roce následujícím. Má nazelenalé bílé květy a voní výrazně po anýzu. Oproti bolehlavu má andělika kulaté okolíky a na stoncích nemá purpurové skvrny. Důležitým rozpoznávacím znakem je vůně, po rozemnutí bolehlavu neucítíte anýz, ale poměrně odpornou vůni. Andělika se zejména v severských zemích využívala jako zelenina. Mladé výhonky se blanšírovali a přidávali do polévek a dušených pokrmů. Tradičně se používá k ochucování řady alkoholických nápojů - vermutu, absinthu, likérů...
Anděliku je vhodné používat jen velmi v malém množství, její silná silice dokáže přehlušit chuť celého jídla. Sklízí a používají se všechny části rostliny.
Dle wikipedie se andělika využívá zejména v oblasti problémů s trávením: tlumí nadýmání, při hnilobné i kvasné dispepsii, při nechutenství, zahlenění dýchacích cest a při žaludeční neuróze. Díky těmto vlastnostem bývá součástí žaludečních likérů z kořenů anděliky, chartreuse a benediktýnka. Působí také jako expektorans. Zevně jako antirevmatikum. Vnitřně v odvarupůsobí na nervovou soustavu, dále jako stomachikum a karminativum a má protikřečový účinek. Při zánětu ústní dutiny se užívá jako kloktadlo. Při hysterii a lehce zvýšené nervové vzrušivosti se používá jako přísada do koupele.
Listy anděliky dokážou snížit kyselost ovoce, přidávají se tedy krátce k ovoci (rebarboře, angreštu) při přípravě marmelád.

 U britské bylinkářky Jekky McVicar jsem nalezla tyto tři recepty:

Angreštový kompost s andělikou (6-8 porcí)
900 g angreštu - očištěného a bez bubáčků
225 g anděliky svázaných do kytičky
šťáva a kůra z jednoho pomeranče
150 ml vody
50 g cukru

Vše vložíme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud angrešt nezměkne. Ihned vyndáme listy anděliky a pomerančovou kůru - vyhodíme. Servírujeme jako dezert. 

Kandované stonky anděliky
Pevné dužnaté dvouleté stonky anděliky nakrájíme na špalíčky dlouhé 8 - 13 cm, dáme do hrnce a zalejeme vodou tak, aby byly potopené. Vaříme do měkka (ale měli by zůstat křehké) asi 25 - 45 minut. Zchladíme ve studené vodě. Znova zalejeme studenou vodou a přivedeme k varu, vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z plotny, stonky zcedíme a oloupeme. Stonky zvážíme a smícháme se stejným množstvím cukru, dáme do chladu na dva dny. Cukr se mezitím změní v sirup. Směs stonků a sirupu dáme do hrnce a povaříme na mírném ohni dokud stonky nezprůsvitní. Scedíme a sirup vylejem. Stonky posypeme a oblíme krupicovým cukrem. Rozložíme na plech a necháme oschnout v troubě zahřáté na nejnižší teplotu - sušíme cca 2 hodiny. Stonky naskládáme do vzduchotěsné nádoby, proložíme pergamenem.

Anděliková zavařenina
900 g vařených a oloupaných stonků anděliky
700 g cukru
425 ml vody
šťáva a kůra z jednoho citronu
Stonky nakrájíme na centimetrové kousky, dáme do kastrolu, zasypeme cukrem a podlijeme vodou. Přivedeme do varu a přidáme citronovou šťávu a kůru a vaříme do zhoustnutí. Zavařeninou naplníme sterilizované sklenice.

Recepty plánuji v létě vyzkoušet, tak poté přidám fotky a svoje zkušenosti s nimi.



QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog