-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pondělí 27. května 2013

Nejjednodušší a nejlepší pečené brambory



Brambory nejsou mým osobním favoritem, nevím proč, moje tělo je nevyhledává, spíše naopak. Při hlubším studiu jsme zjistila že, brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají.
Pokud jde o hlízy, nejvyšší koncentrace alkaloidů je pod slupkou a zvyšuje se pokud jsou brambory na světle. Brambory na světle rovněž zelenají, obsah alkaloidů však nemusí s barvou přímo korelovat. Vyšší obsah alkaloidů lze nalézt v okolí oček (pupeny na hlíze) a v blízkosti poranění hlízy. Při předávkování může dojít i ke smrtelné otravě, nicméně otravy bramborami jsou vzácné. Pokud k nim dojde, jedná se zpravidla o případ, kdy dítě snědlo větší množství plodů (nikoliv hlíz), ovšem vzhledem k jejich nechutnosti a nevelkému počtu jde o velmi nepravděpodobnou událost. Obsah alkaloidů je jedna z vlastností, která se sleduje během šlechtění.
Šlechtitelé se snaží nepřekročit koncentraci solaninu 0,2 mg/g. Nicméně i u moderních odrůd s koncentrací solaninu pod 0,2 mg/g může po osvětlení dojít ke zvýšení až nad 1 mg/g solaninu. Při běžně udávané nebezpečné dávce 200 mg solaninu to znamená, že dospělý člověk může pozřít tuto zdraví nebezpečnou dávku v jedné větší zelené bramboře či v cca 1 kg zdravých brambor. (zdroj wikipedie)
Zajímavý článek jsme našla i zde.
Makrobiotika brambory stejně jako ostatní lilkovité nedoporučuje. 
Všeobecně dávám přednost jiné zelenině - dýni, mrkvi, pastiňáku, celeru..., které připravuji stejně jako brambory.

A teď už recept na brambory:
libovolné množství brambor
sůl koření dle chuti

Předehřejeme troubu na maximum. Brambory omyjeme, nakrájíme i se slupkou na měsíčky. Naskládáme slupkou dolu na pekáč, osolíme, okořeníme - moje oblíbené koření je majoránka, kmín a sladká parika. Osolíme. Solíme i kořeníme raději více nežli méně. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 - 45 minut, dokud se brambory nenafouknou a nezhnědnou. Brambory dávám na papír na pečení, pokud je dáte na plech bez něj, pečte je stejně na sucho, brambory se ani tak nijak výrazně k plechu nepřipečou. 

QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Já brambory naopak miluju a takhle je dělám docela často. Jsou výborný:)

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog