-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pátek 29. ledna 2016

Kandovaná pomerančová kůra



V Lakonii, kde jsme projížděli, roste asi miliarda oliv a o něco méně různých odrůd citrusů. Běžně po nákupu zeleniny nám ještě prodavač šoupne pár pomerančů od cesty do tašky. Nakupování tady je vůbec zajímavé, třeba na zelenině často úplně chybí ceny. Myslím, že je prodavač stejně stanovuje od oka a taky záleží na tom, zda jdeme nakupovat celá rodina, nebo jen já s Teodorem. Čím víc nakoupíte, tím levnější nákup, zároveň se mi často stává, že mi prodavač řekne, hele tyhle jablka jsou sladší, kupte tyhle rajčata, ty jsou lepší pro děti. Navíc samozřejmě dostanete často i kus ovoce, či zeleniny na ochutnání, abyste nekupovali zajíce v pytli. A všechny zelenina je samozřejmě řecká, a dokonce vám i řeknou, v jaké oblasti byla vypěstovaná. Děti jsou tu všemi milované, všichni je hned obdivují, poplácávají po tvářičkách a samozřejmě krmí. Tu kousek jablka, pomeranč, nebo aspoň kousek pastelli, což je tyčinka slepená z medu a sezamu, myslím, že v čechách se jim říká sezamky. Teodor pastelli miluje a Řekové milují zase jeho blonďaté vlásky. Začínám mít podezření, že už při příchodu do obchodu nasadí svůj roztomilý výraz a čeká, co mu kdo vrazí do ruky. Protože pomeranče máme většinou chemicky neošetřené, je mi líto vyhazovat kůru, a tak jsem začala si vyrábět vlastní kandovanou kůru. Je několik způsobů, jak si ji vyrobit, mě asi nejvíce vyhovuje tento postup:

2 pomeranče - chemicky neošetřené
cukr - 3 lžíce plus další na obalení

Pomerančovou kůru si oloupeme a dáme si pozor, abychom oloupali opravdu jen oranžovou část. Používám na to takovou speciální škrabku na kůru, kterou mám už dlouho, je od tescomy a dokáže z kůry oloupat dlouhé a tenké proužky. Pokud budete kůru loupat nožem a budete dělat tlustší kousky - protáhněte dobu varu. 
Oloupanou kůru nejdříve spaříme horkou vodou.
Tři lžíce cukru svaříme s třemi lžícemi vody. Pokud by se vám zdálo, že je tekutiny málo, přidejte více vody i cukru, tak abyste zachovali poměr 1:1. Vaříme cca 15 minut, pokud máte kusy kůry silné, klidně protáhněte dobu varu na 45 minut. Poté kůru vyndáme, necháme lehce okapat a obalíme v cukru. Necháme uschnout - cca den na kuchyňské lince, poté můžeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě i delší dobu. Mě osobně kandovaná kůra dlouho nevydrží, takže až zjistím, jaká je její maximální trvanlivost, určitě to sem dopíši, tipuji, že to bude v řádech týdnů.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog