-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pátek 15. ledna 2016

Rustikální citronový chléb s tymiánem



Rychlý chléb z kynutého těsta, který můžete připravit během chvilky. Kolečka citronu nakrájejte hodně na tenko, ať se dají lehce ukousnout, a použijte citron, který není chemicky ošetřený. Tady v Řecku jsou čerstvé citrony k dispozici na každém kroku, u každého domu mají minimálně jeden strom. Fascinuje mne, jak rychle po utrhnutí přestává citron vonět a vysychá a říkám si, čím musí být ošetřeny ty citronové krásky v obchodech, které vydrží dalších 14 dní v míse na stole. Po návratu do Čech si budu muset nějaký ten citronovník zasadit.
Chléb je skvělý k polévce, ale klidně si ho dejte jen s trochou olivového oleje. Mimochodem právě pomáháme sklízet divoké olivy a musím říci, že to je docela náročná práce, sice jen tak “češete” větve oliv, kocháte se pohledem do sadu a užíváte si slunečného počasí, ale po hodině práce ve čtyřech lidech máte nasbíráno asi půl pytle oliv, což na lisu bude asi jen kolem litru oleje. No jsem zvědavá, jak bude chutnat. To bude muset být tekuté zlato!

Na chléb si připravte:
hrnek teplé vody
1/4 hrnku olivového oleje
7g sušeného droždí
3 hrnky hladké mouky
lžičku soli - jemně mleté
dobře vyzrálí a chemicky neostřený citron nakrájený i s kůrou na tenounké plátky
svazek čerstvého tymiánu
hrubou sůl na posypání

Smícháme olej, vodu, droždí a mouku. Necháme deset minut minut odležet a pak přidáme lžičku jemně mleté soli a těsto důkladně prohněteme. Těsto vložíme do mísy vytřené olejem a překryjeme potravinářskou folilí. necháme nakynout v teple asi hodinu a půl.

Poté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí prstů roztáhneme do placata a zároveň v těstě vytvoříme nepravidelné důlky. Necháme znovu cca 30 minut kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 stupňů. Na těsto naskládáme citron a tymián, posypeme štědrou dávkou hrubě mleté soli. Pečeme dozlatova 25 - 30 minut. Jíme klidně ještě teplé s trouchou nějakého dobrého olivového oleje.
Jo a málem bych zapomněla - recept pochází z kuchařky Citrus od Valerie Aikamn-Smith.



QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog