-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

středa 27. ledna 2016

Fava skordalia me kapari



Skordalia má tisíc podob a je typickou řeckou meze (mn.č. mezedes). Jsou to takové španělské tapas, minipředkrmy a chuťovky, které se servírují se sklenkou vína, nebo trochou ouza. Pod meze si představte spoustu malých talířku, na jednom trochu oliv, sýra, na druhém trochu salátu, či nakládané zeleniny, třetí s plněným rajčetem, či vinným listem. Meze může být teplé i studené, tradičně se servírují nejdříve studené meze a poté až teplé. Jediné jídlo, které nemůže být meze, je prý polévka. 
Skordalia je dip, jehož základem je starý chléb, brambory, česnek, nebo třeba luštěniny, či ořechy. Co ostrov, či region, to jiný recept na skordalii. Ke skordalii servírujte nějaké dobré čerstvé pečivo, nakrájenou zeleninu. Fava je jedna z nejvíce používaných luštěnin - je to drobný půlený žlutý hrách. Uvařte si skordalie rovnou větší porci, je výborná. Trochu mi připomíná klasickou hrachovou kaši díky spojení chuti oregana a výrazné chuti česneku.

2 hrnky favy (půleného žlutého hrachu)
2 bobkové listy
4 stroužky česneku 
1/2 hrnku olivového oleje
3 lžíce vinného octa
2 lžíce sušeného oregana
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř

k servírování:
olivový olej
kapary
nasekanou čerstvou petržel


Favu uvaříme na mírném ohni spolu s bobkovým listem. Hotová by měla být cca po 45 minutách. Mezitím si prolisujeme česnek. Uvařenou favu smícháme s na jemno utřeným česnekem, olivovým olejem, vinným octem, oreganem, solí a pepřem. Ochutnáme a dochutíme podle chuti, pokud je skordalia moc hutná, můžeme přidat olivový olej, nebo trochu vody, či bílého vína. Servírujeme posypané kapary, nasekanou čerstvou petrželí a hrubě mletým pepřem a přelité olivovým olejem.

QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Mňam mňam, už jsem ji dlouho neměla a díky vám mě na ní docela chytla chuť :)

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog