Tradiční italský chléb focaccia doplněná o plátky brambor a rozmarýn. Spolu s miskou olivového oleje je skvělá jako lehká večeře. Výborná je i jako příloha k jídlu. Jedná se o poměrně syté pečivo, takže jedna bude stačit pro čtyři osoby úplně bez problémů.
Na focacciu o průměru asi třicet centimetrů si přichystejte:
500 g hladké mouky
1 balíček instatního droždí
olivový olej
brambory
čerstvý rozmarýn
sůl
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMwVxH286jspPF45re1CvNxqItqEpeqsJJf23y54tzew2lh9gXDN6K1LWmAKn2F_I8i83_dGLLICybEsaX3d8h6M-0esl7BoRGnT9er1qy1idRxGTMOtbT-gnpPbPUt4Ym1K5M-zkX469m/s320/foc4.jpg)
Z mouky, droždí a 2 lžic olivového oleje vypracujeme pružné těsto, které hněteme alespoň pět minut, jen tak dosáhneme správné struktury těsta. Dáme do tepla na cca hodinu vykynout.
Brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na co nejtenčí plátky.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEib-ku-8GQhz4kdWyjFOFUGpceS8UMJF1UloYvUqvQXJ-079TbWuk0XV-3OpEbZ_ZUedKgBeG-a2bfpFF2o9Uj9HPR212_IkvE8oCkbawodVD46bbql0gWFNk-EnKJesUZR9HaajrwC6P9U/s320/focaccia.jpg)
Focacciu necháme ještě hodinu v teple nakynout.
Poté ji pečeme v troubě na 200 stupňů dozlatova, trvá to asi 30 minut.
Je mi jasné, že bych nejradši ochutnávala ty plátky brambor, až by najednou navrchu žádné nebyly :))
OdpovědětVymazatTy brambory s rozmarýnem, olivovým olejem a solí... jsou skvělý, žádný z nich, co mi odpadl při krájení neměl šanci mi uniknout.
OdpovědětVymazat