Krém z bílé čokolády ochucený bazalkou s jahodami s balsamicovou redukcí

2:09 Nikola Zvonařová 0 Comments


Tenhle dezert je ztělesněním léta. Krém z bílé čokolády s jemnou chutí bazalky, na něm jahody přelité redukcí z balsamica... co víc si ještě přát?

Na 4 menší porce si připravte:
300 ml smetany na šlehání (od 30% výše)
200 g bílé čokolády
svazek bazalky
misku jahod
4 lžíce balsamica
25 g cukru (cca 2 lžíce)

Nejdříve si připravíme krém - smetanu zahřejeme těsně k bodu varu a vložíme bazalku - včetně stonků, smetanu sundáme z ohně a necháme cca 5 minut louhovat. Poté bazalku vyjmeme. Ke smetaně přidáme na kousky nakrájenou bílou čokoládu a za stálého míchání necháme rozpustit. Krém přelijeme do nádob na servírování a necháme vychladit v lednici. Doporučuji skleněné, protože krém je krásně barevně kontrastní vůči jahodám a balsamicové redukci.

Balsamico svaříme spolu s cukrem a dvěma lžícema vody - trvá to asi 5 minut, kdy se nám z této směsi vytvoří hustý sirup. Redukcí přelejeme jahody nakrájené na půlky a necháme cca 30 minut marinovat. 

Vychladlou pěnu zdobíme jahodami a přelijeme redukcí.

Poprvé, když jsem tento dezert dělala použila jsem asi 3 menší stonky bazalky, je to málo, chce to opravdu větší svazek, aby chuť bazalky byla výraznější.

Obdobný experiment s bílou čokoládou a bylinkami je pěna z bílé čokolády s vavřínem.

0 komentářů :