Pavlova se šlehačkou a jahodami

3:47 Nikola Zvonařová 0 Comments


Pavlova je naprosto skvělý a jednoduchý letní dezert. Zvlášť v kombinaci se šlehačkou a jahodami...lehké sněhové pusinky mají měkký a vláčný střed. Oproti pečení celému dortu preferuji si udělat menší pusinky a sestavovat minipavlovy, pusinky totiž při krájení začnou praskat a lámat se. 

Dezert vznikl na počest slavné primabaleríny Anny Pavlové, pro kterou ho vytvořil šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu. K vytvoření dezertu ho prý inspirovala baletní sukní. Pavlova se tradičně zdobí šlehačkou a ovocem dle chuti. Kakao použité v tomto receptu je trochu navíc - vytvoří ale krásné mramorování.

Pusinky si můžete vyrobit dopředu a skladovat ji ve vzduchotěsné nádobě několik dní. Po dozdobení ovocem a šlehačkou ji rovnou podávejte. Inspirovala jsem se zde.

Recept na pusinky (cca 20 kousků pusinek - sestavíte asi 6-7 dortíků):
4 bílky
200g moučkového cukru
1 lžička kakaa
1 lžička kukuřičného škrobu
2 lžičky balsamica

Troubu předehřejeme na 120 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme všechen cukr. Vmícháme kukuřičný škrob a balsamico. Přidáme kakao a lehce zamícháme, čímž vytvoříme jemné mramorování. Cukrářským sáčkem na pečící papír nastříkáme kola o průměru 10 centimetrů. Pečeme 30 minut. V průběhu pečení troubu neotvíráme, aby nám pusinky nespadli. Po upečení necháme zchladnout a poté sestavíme dortíky.  

0 komentářů :