-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

úterý 25. června 2013

Marmeláda z okvětních plátků růží





Kus záhonu pod terasou jsem věnovala bohyním zahrady - skvostným anglickým růžím, každý rok kvetou více a více, svoji vůní dotváří letní večery. Jejich květy jsou obrovské, mám moc ráda čajové růže a tak mám růže dorůžova, dožluta, dooranžova, ale žádnou pořádně červenou. Proto moje marmeláda nemá typicky červenou barvu, ale taková zlatavá. Celá marmeláda je sladká a jemně provoněná růžemi. 

Růže sbírejte, co nejvoňavější, za plného slunce, nejlepším vodítkem Vám bude Váš nos.
Růže zpracujte ihned po sesbírání.

Tento recept je na tekutější marmeládu, pokud chcete vyrobit růžové džem, přidejte k surovinám odpovídající množství pektogelu, nebo jiného želírovacího prostředku.

Na 6 malých skleniček (á 200 ml) marmelády budete potřebovat:
litr volně sypaných okvětních plátků růží
litr vody
kilogram cukru
2 citrony

Okvětní lístky růže otrháme a jemně propláchneme, čímž odstraníme veškerý hmyz, který se v květech nalézá. Z listu odstraníme jeho bílou část - marmelády by byla hořká. Lístky přivedeme spolus vodou k varu a na mírném ohni necháme za občasného míchání jemně probublávat. Po 15 minutách, sundáme hrnec z ohně a necháme úplně vychladnout. 

Ke zchladlé směsi přidáme citronovou šťávu (bez pecek!!! toto pravidlo platí u každého zavařování, díky peckám chytne marmeláda hořkou pachuť), opětovně začneme směs zahřívat, přidáme cukr a svaříme na teplotu asi 120 stupňů. Trvá to cca 25 - 30 minut. Pokud nemáte teploměr, můžete provést jednoduchý test pomocí talířku, kápněte trochu marmelády na talířek, nechte vychladnout a poté zkontrolujte konzistenci, pokud se Vám bude zdát moc řídká, pokračujte ještě chvíli ve vaření.

Marmeláda je skvělá na palačinky, výborně doplní jakýkoliv jednoduchý tvarohový dezert, výborná byla i k snídani na palačinky, či jako přeliv francouzského toustu.

Okvětní plátky růží mají velké využití především v kosmetice. Pokud růževé plátky naložíte do nějakého z kvalitních olejů (mandlový, slunečnicový…), necháte 3 týdny louhovat, získáte skvělý pěstící olej.

Máte rádi marmelády? Přehled všech receptů na marmelády naleznete zde.

Tento blog můžete sledovat také přes facebookgoogle plus, na pinterestu nebo na instagramu.
QuickEdit
Nikola Mrázová
2 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

2 komentáře:

Follow @SunriseSunsetBlog