Petimezopita

12:25 Nikola Zvonařová 0 Comments


Petimezopita je taková dobrá buchta na plech. Slazena je jen trochou cukru a petimezi - koncentrovanou hroznovou šťávou. Celá buchta voní hřebíčkem, skořicí a pomerančem. Krusta ze sezamu a cukru je prostě výborná, skoro jako sezamka. Pekla jsem v Omnii (trouba na sporák), proto má tvar kruhu, vy si ji klidně upečte pěkně v koláčové formě. Autorka receptu je Diane Kochilas.
Petimezi je hustý sirup, který vzniká dlouhým vařením hroznového moštu. V Řecku se běžně vaří při sklizni vína a pak se celoročně používá ke slazení různých sušenek, pudinků a také halvy. Šťáva je bohatá na obsah vitamínů a minerálů, zejména železa, hořčíku a vápníku. Chutí mi připomínala trochu vinný mošt, trochu rozinky a malinko melasu. Cena za sklenici šťávy se pohybuje okolo sedmi eur.

Na koláčovou formu o průměru 30 cm si připravte:
¨
hrnek vody
svitek skořice
5 hřebíčků
6 lžic tmavého třtinového cukru
hrnek olivového oleje
1 a 1/2 hrnku petimezi
nastrouhanou kůru a šťávu ze dvou pomerančů
1/4 hrnku grappy, nebo ouza
lžičku jedlé sody
5 hrnků hladké mouky
půl hrnku sezamu smíchaného s 4 lžícemi tmavého cukru

Hrnek vody svaříme se skořicí, hřebíčkem a necháme zchladnout a slijeme. 

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. 
Mezitím si prošleháme olivový olej s 6 lžícemi třtinového cukru. Za stálého míchání přilijeme petimezi, vodu ochucenou skořicí a hřebíčkem a grappu. 
V pomerančové šťávě rozpustíme jedlou sodu a přilijeme do mísy k ostatním surovinám. Do této směsi přimícháme cca 5 hrnků hladké mouky, pokud je těsto moc tekuté, můžeme ještě trochu mouky přidat. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme směsí sezamu a cukru. 
Pečeme cca 50 minut.

0 komentářů :