-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pondělí 15. února 2016

Semolinová halva s masticem a rozinkami



Semolinová halva je tradiční řeckou sladkou tečkou. Oceňuji na ní, že je rychle hotova a obzvlášťňuje ji chuť masticu - mízy, z divoké pistácie, která roste jen na ostrově Chios. Na ostrově ji každé jaro pečlivě sbírají a po celém Řecku můžete koupit v pekárnách různé chleby a sladkosti s masticem. Specialitou je masticová zmrzlina.
Mastic má plno pozitivních vlastností, mimo jiné působí antibakteriálně a prý dokáže léčit žaludeční vředy. Jídlu dodá pryskyřičnou chuť a takovou borovicovou vůni. Výborné. pokud byste někdo měl zájem, pošlete mi email a já vám zašlu malé balení poštou domu na ochutnání. K ochucení jednoho jídla vám stačí málo - mastic má velice výraznou chuť. 
Recept jsme našla v kuchařce Eat greek for a week od Toniy Buxton, po několika pokusech jsem výrazně snížila objem cukru v receptu. Pokud budete chtít vyzkoušet echt řeckou verzi, dejte cukru stejně jako semoliny.

175g semoliny
100g cukru
1 litr vody
1/2 lžičky masticu
100g rozinek, případně různých ořechů na ozdobení

Mastic rozdrtíme s trochou semoliny (aby se nelepil). Semolinu svaříme s cukrem a vodou, za stálého míchání počkáme až začne semolina houstnout a přisypeme do ní mastic. Na mírném plameni mícháme několik minut, dokud nezhoustne do konzistence hustého pudinku.
Nalijeme do formy a ozdobíme rozinkami. Po vychladnutí krájíme na úhledné tvary dle vlastní libosti.

Kdyby jste měli zájem vyzkoušet a zrovna nemáte po ruce mastic, napište mi a já vám nějaký pošlu.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog