Pita me lahanides: Pita plněná směsí listové zeleniny a fetou

11:23 Nikola Zvonařová 2 Comments



Pita plněná velkým množstvím listové zeleniny s trochou fety. Báječné jídlo, které upečete na jedné pánvi. Původní řecký recept, který jsem našla v kuchařce Ikaria, od Diane Kochilas. Během psaní tohoto příspěvku stojíme na mole v městečku Pilos a místní náctiletí se zde baví tak, že zpívají, zpívají klasické songy a navíc vícehlasně a docela jim to jde. Paráda, asi je ani nepůjdu vyprudit, ať jdou jinam. Zrovna zpívají Singin in the rain.

3 hrnky chlebové mouky z tvrdé pšenice (durum wheat)
2 lžičky sušeného droždí
lžička soli
1/3 hrnku oleje
1 hrnek teplé vody
2 cibule
750g směsi listové zeleniny vhodné na vaření - špenát, mangold, kopřivy, pampelišky…
čerstvý fenykl
čerstvá máta
2 stroužky česneku
50g fety

Mouku promícháme spolu s droždím a solí a spojíme s vodou prošlehanou s olejem. Rozdělíme na čtyři bochánky, které potřeme olejem a necháme v teple kynout. Po hodině je rukou lehce zploštíme a necháme kynout dalších třicet minut.
Na náplň orestujeme cibuli, po chvíli přihodíme česnek a dobře opranou a nasekanou zeleninu. Přiklopíme pokličkou necháme zavadnout. Po několika minutách sundáme z ohně a necháme vychladnout. Ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.
Každý z bochánků vyválíme na pomoučněné ploše do kruhu, tak abychom měli celkem čtyři kruhy o stejném průměru, ne větší, než je vaše pánev:o). Na těsto navrstvíme polovinu zeleninové směsi a polovinu fety. Přikryjeme druhou plackou. Okraje dobře spojíme. Zopakujeme i se zbytkem těsta a náplně.
Necháme nakynout cca 30 minut. Pokud máte doma litinovou pánev, sáhněte po ní. Na středním plameni pánev rozpalte, po chvíli potřete asi lžící oleje a opatrně na ni placku přeneste. Pečte do zlatova, po dobu pečení zakrývám pánev poklicí. Opatrně otočte. Stejný postup opakujte i s druhou pitou. Jezte teplé.

2 komentáře :

  1. to je luxusní záležitost! s tím mangoldem musí být boží, tak to už budu netrpělivě vyhlížet jaro, abych si něco narychlila ve skleníku.

    OdpovědětVymazat
  2. Je, skleník, ten je super, v něm budeš mít mangold už v březnu:o). Tady teď se nejvíc na pultech objevují listy z řepy, různý kapusty, špenát a pro mně nečekaně pampelišky.

    OdpovědětVymazat