-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

sobota 6. února 2016

Pita me lahanides: Pita plněná směsí listové zeleniny a fetou




Pita plněná velkým množstvím listové zeleniny s trochou fety. Báječné jídlo, které upečete na jedné pánvi. Původní řecký recept, který jsem našla v kuchařce Ikaria, od Diane Kochilas. Během psaní tohoto příspěvku stojíme na mole v městečku Pilos a místní náctiletí se zde baví tak, že zpívají, zpívají klasické songy a navíc vícehlasně a docela jim to jde. Paráda, asi je ani nepůjdu vyprudit, ať jdou jinam. Zrovna zpívají Singin in the rain.

3 hrnky chlebové mouky z tvrdé pšenice (durum wheat)
2 lžičky sušeného droždí
lžička soli
1/3 hrnku oleje
1 hrnek teplé vody
2 cibule
750g směsi listové zeleniny vhodné na vaření - špenát, mangold, kopřivy, pampelišky…
čerstvý fenykl
čerstvá máta
2 stroužky česneku
50g fety

Mouku promícháme spolu s droždím a solí a spojíme s vodou prošlehanou s olejem. Rozdělíme na čtyři bochánky, které potřeme olejem a necháme v teple kynout. Po hodině je rukou lehce zploštíme a necháme kynout dalších třicet minut.
Na náplň orestujeme cibuli, po chvíli přihodíme česnek a dobře opranou a nasekanou zeleninu. Přiklopíme pokličkou necháme zavadnout. Po několika minutách sundáme z ohně a necháme vychladnout. Ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.
Každý z bochánků vyválíme na pomoučněné ploše do kruhu, tak abychom měli celkem čtyři kruhy o stejném průměru, ne větší, než je vaše pánev:o). Na těsto navrstvíme polovinu zeleninové směsi a polovinu fety. Přikryjeme druhou plackou. Okraje dobře spojíme. Zopakujeme i se zbytkem těsta a náplně.
Necháme nakynout cca 30 minut. Pokud máte doma litinovou pánev, sáhněte po ní. Na středním plameni pánev rozpalte, po chvíli potřete asi lžící oleje a opatrně na ni placku přeneste. Pečte do zlatova, po dobu pečení zakrývám pánev poklicí. Opatrně otočte. Stejný postup opakujte i s druhou pitou. Jezte teplé.
QuickEdit
Nikola Mrázová
2 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

2 komentáře:

  1. to je luxusní záležitost! s tím mangoldem musí být boží, tak to už budu netrpělivě vyhlížet jaro, abych si něco narychlila ve skleníku.

    OdpovědětVymazat
  2. Je, skleník, ten je super, v něm budeš mít mangold už v březnu:o). Tady teď se nejvíc na pultech objevují listy z řepy, různý kapusty, špenát a pro mně nečekaně pampelišky.

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog