-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pondělí 14. prosince 2015

Tzatziki



Tzatziki - stálice řeckého stolu. Mám pocit, že trochu tzatziki se servíruje ke každému jídlu. Myslím, že každý Řek má někde v lednici nekonečnou mísu plnou tzatziki. Receptů na tzatziki je plný internet, jak ale dosáhnout té správné krémovosti a identické chuti? 
Základem je řecký jogurt - tedy vykapaný bílý jogurt s deseti procentním obsahem tuku. Pokud řecký jogurt v obchodě neseženete - udělejte si vlastní a to tak, že nějaký dobrý plnotučný jogurt dáte do čisté utěrky, nebo plátna a zavěsíte nad hrnec a necháte několik hodin vykapat, dle mé zkušenosti je 3-5 hodin dostačujících. Pokud máte chuť experimentovat vyrobte si z jogurtu labneh - o jeho výrobě a užití jsem psala v minulém roce. 
Další důležitou surovinou je okurka - vybírejte spíše menší a méně vodnaté kousky - domácí budou úplně nejlepší. 

Na mísu tzatziky si připravte:
2-3 okurky
2 lžičky soli
6 stroužků česneku
2 lžičky citronové šťávy
dvě lžíce olivového oleje a několik dalších, kterými přelijete tzatziki při servírování
750 ml řeckého jogurtu
1/2 lžičky bílého pepře
svazek čerstvého kopru 
několik snítek divokého fenyklu (nahradíte klasickou fenyklovou natí, nebo vynechte)
pita chléb

Polovinu okurek oloupeme a spolu s neoloupanými okurkami nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané okurky vložíme do cedníku a zatížíme dezertním talířkem a necháme alespoň hodinu vykapat. Je třeba se zbavit veškeré vody. Mezitím si utřeme česnek se solí, nasekáme si kopr a fenykl. V míse poté smícháme okurky, jogurt, česnek se solí, citrónovou šťávu, olivový olej, kopr s fenyklem a nadrcený bílý pepř. Dobře promícháme a ochutnáme. Podle chuti dosolíme, či přidáme trochu pepře, nebo citrónové šťávy. Tzatziki necháme vychladit v lednici - alespoň dvě hodiny. 

Před servírováním opečeme chléb pita na grilu, nebo nasucho na pánvi a nakrájíme na kousky. Tzatziki přelijeme olivovým olejem. Kombinace teplého pita chleba se studenými tzatziki je moje neoblíbenější. Je to jak s bonboniérou, ochutnám a pak jím, dokud nesním všechno. 
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog