Labneh - výroba

11:47 Nikola Zvonařová 0 Comments


Labneh...první zmínku o labnehu jsem slyšela v Simpsonových, kde je labneh součástí donášky jídla z  restaurace Dva chlapi z Kábulu. Labneh je typickou součástí libanonské i celé blízkovýchodní kuchyně. Různé formy "labnehu" nalezneme ale třeba i v indické nebo mexické kuchyni. 
Labneh je jednoduše řečeno jogurtový sýr a vyrobíte ho tak, že necháte odkapat jogurt. Nejraději k výrobě labnehu používám klasickou bílou holandii - tedy rovnou dvě velké. 
Jogurt nechávám odkapat přes mušelínové plátno - stejně dobře vám poslouží i třeba kuchyňská utěrka, nebo jiný kus plátna. 
Jogurt nechávám odkapávat od 6 do 72 hodin. Podle doby odkapávání variuje také jeho chuť a konzistence. 6 - 12 hodin odkapaný se používá třeba do tzatziky, nebo se dá servírovat na sladko s ovocem a medem. Déle odkapaný, který obsahuje méně syrovátky je o dost sušší a tradičně se nakládá spolu s kořením do olivového oleje.
Myslím, že už neexistuje nic jednoduššího. A nezapomeňte zužitkovat zbylou syrovátku - do chleba, či nějakého dobrého koláče.

0 komentářů :