-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

středa 25. února 2015

Dýňový crème brûlée se zrnkem soli



Cink! Miluji ten zvuk, když lžička narazí na karamelovou krustu. Pak zapraská a objeví se sametový žloutkový krém ochucený vanilkou. Není nic lahodnějšího. Tato dýňová verze je šmrncnutá skořicí, muškátovým květem a zázvorem. Sladkost celku podtrhuje troška mořské soli ukrytá v karamelové krustě. Dobrou chuť! Inspirovala jsem se receptem z Food52.
Na 12 zapékacích misek (o průměru cca 8cm) si připravte:
1 hokkaido
2 hrnky smetany na šlehání
hrnek plnotučného mléka
3/4 hrnku hnědého cukru
lžička skořice
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky sušeného zázvoru
vanilkový lusk
6 žloutků
větší špetka hrubé mořské soli

Hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semínka, a dáme péci na dvěstě stupňů do trouby, po 40 minutách by dýně měla být měkká, necháme ji vychladnout a vydlabeme dužinu. Odměříme hrnek a tři čtvrtě. Zbytek dužiny můžeme použít do jiných sladkých jídel, omáček či polévek. 
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Dýňové pyré dáme do hrnce, rozmačkáme dohladka vidličkou a na mírném plameni necháme asi 10 minut probublávat. Občas zamícháme, aby se nám dýně nepřipálila. Pyré nám lehce zkaramelizuje. Mezitím si ve větší míse vyšleháme šest žloutků se čtvrt hrnkem cukru do světlé pěny.
K dýni přidáme smetanu, mléko, půl hrnku cukru, koření a semínka z vanilkového lusku. Dobře směs promícháme, aby nebyla hrudkovitá. Přivedeme směs k varu a hned poté sejmeme hrnec z ohně.
Ke žloutkům nejdříve zašleháme čtvrt hrnku horké dýňové směsi. Poté žloutky pomalu zašleháme do smetanové směsi. Díky tomuto kroku se žloutková směs prohřeje a nesrazí se.

Krém rozdělíme do zapékacích mističek (vyšlo mi to na 12 misek). Misky vyskládáme do pekáčku s vyšším okrajem a do pekáče vlijeme vodu, tak aby sahala asi do poloviny výšky misek. Celý plech překryjeme alobalem a na několika místech propíchneme. Pečeme 30 minut a pak ještě 10 - 15 minut nezakryté. Střed krému musí být pevný. Necháme vychladnout.Teď můžeme uložit krém do lednice a počkat na chvíli podávání - vydrží v lednici 2-3 dny.

Těsně před podáváním ještě vytvoříme karamelovou krustu. To je bez flambovací pistole celkem oříšek. Každou misku s krémem ozdobíme pár zrnky soli, poté jemně posypeme moučkovým cukrem a poté zastříkneme vodou z rozprašovače. Vložíme pod gril a necháme zkaramelizovat. Je třeaba nic nenechat náhodě a troubu dobře sledovat, mezi nedopečenou (jak se povedlo tentokrát mne) a spálenou je jen tenká hranice. Vám se to určitě povede lépe! Ihned podáváme. 

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog