-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

středa 11. února 2015

Polentový koláč s citronem a olivovým olejem



V mrazivých únorových dnech občas zavřu oči a představuji si, že je horký letní den a já odpočívám pod olivovníky někde v Kalábrii. Olivovníky příjemně stíní horké slunce, lehce fouká od moře, čtu si nějakou dobrou knihu a nikam a nic nemusím. Nejsem si jista, zda tento koláč opravdu pochází z Itálie, ale ta Itálie z něj doslova čiší! Vyšla jsem z receptu od Nigelly Lawson. Koláč je vlahý a křupavý díky mandlím a polentě a nádherně voní po citronu. Prostě zavřete oči a ukousněte si Itálie. K dokonalosti celého koláče jsem máslo nahradila dobrým olivovým olejem. Z citronů budete potřebovat jak šťávu, tak i kůru, proto určitě sežeňte chemicky neošetřené plody.
Ingredience jsou spočítány na malé množství - pekla jsem v klasické formě na chlebíček, pokud budete chtít péci koláč ve větší formě (např. 20 x 25 cm, nebo v kulaté o průměru cca 20 cm), množství surovin zdvojnásobte.

80 ml dobrého olivového oleje
100g mandlí
100g hnědého cukru
několik lžic práškového cukru
50g polenty nebo kukuřičné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 citron
2 vejce
špetka soli
trocha másla nebo oleje na vymazání formy, pokud ji nebudeme vykládat papírem na pečení

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Formu vymažeme olejem, nebo máslem, nebo ji vyložíme papírem na pečení. Mandle rozdrtíme v kuchyňském robotu. Nastrouháme citronovou kůru - pár kousků si necháme na ozdobu.
Cukr ušleháme s olivovým olejem a poté ke směsi zašleháme vejce. V druhé míse smícháme polentu, drcené mandle, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru a kypřící prášek. Obě směsi spojíme v tekuté těsto, které nalijeme do formy a pečeme asi 30-40 minut. Koláč je hotový, když je jeho povrch zlatohnědý a špejle, kterou zapíchneme do těsta je po vyndání suchá.


Po vychladnutí koláče si vymačkáme šťávu z citronu. Lžící šťávy lehce pokapeme koláč. 
V malé misce smícháme práškový cukr s trochou citronové šťávy, díky tomu nám vznikne hustší poleva. Raději vždy k práškovému cukru přidávám citronovou šťávu po malých kapkách, tak abych poleva byla spíš tužší, než příliš tekutá. I když příliš tekutou polevu zachráníte jednoduše přidáním dalšího cukru, ale co pak s kilem polevy, že?:o)
Polevou ozdobíme koláč. Doporučuji koláč servírovat s dobrým silným malým espressem.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog