Labneh s červeným pomerančem a kořeněným karamelem

12:48 Nikola Zvonařová 0 Comments


V zimě se mi blog dělá o dost hůře. Ne že bych o tolik méně vařila, ale vyfotit nějakou ucházející fotku pod umělým světlem mi prostě nejde. Někdy se mi podaří tak dobré jídlo, že navzdory příšerné fotce s nepřirozenou barvou, které už nepomůže ani photoshop, stejně recept uveřejním. 
Stejně tak často se mi podaří přijít na chuť nějaké potravině právě, když končí její sezona. To však neplatí u červených pomerančů. Ty mají jinou vadu, nejsou u nás k sehnání. Ty jediné, co jsem sehnala byly navíc tak nějak napůl cesty mezi klasickým pomerančem a červeným, jak barvou, tak chutí. Škoda. Moje milované plně krvavě rudé pomeranče by byly v tomto receptu o dost lepší.
Receptem jsem se inspirovala v kuchařce New Feast od Grega a Lucy Malouf.

Na čtyři porce si připravte:

labneh z 800g jogurtu 
4 červené pomeranče
100g cukru
1/2 lžičky drceného kardamonu
1/4 lžičky strouhané skořice

Labneh si připravte s předstihem a to podle receptu zde. Mám vyzkoušeno, že k tomuto receptu je dle mého názoru nejlepší labneh, který je vykapáván cca 24 hodin. Nic vám nebrání vyzkoušet namísto labnehu, třeba tvaroh, či mascarpone. Ale labneh s jeho silnou jogurtovou chutí nenahradíš.
Na začátku celé přípravy se trochu zapotíme,  mnou nenáviděnou činností a to loupáním pomerančů. Pomeranče nejen zbavíme slupky, ale z každého dílku oloupeme i tenkou bílou blánu, která každý z nich pokrývá. Lépe vám to půjde malým ostrým nožíkem. Celou tuto zábavu, provádíme nad miskou, abychom do ní zachytili šťávu z pomerančů. Odměříme 100 ml šťávy, pokud by jí  bylo méně, doplňte ji do požadovaného množství vodou.
V menším hrnci začneme zahřívat pomerančovou šťávu se 100g cukru, kardamonem a skořicí. Pomalu vaříme asi 8 - 10 minut, dokud nemá karamel tmavou barvu. Pokud máte cukrářský teploměr,  přestaňte vařit při 130 stupních. Sundejte hrnec ze sporáku a přidejte opatrně! (karamel zaprská) dílky pomerančů. Dobře zamíchejte a nechte vychladit.
Do misek rozdělte labneh a dozdobte pomeranči s karamelem. 



0 komentářů :