Květáková s mandlemi

10:28 Nikola Zvonařová 0 Comments


Hmmm...tohle je lahodná hustá krémová lehounce kořeněná vegan polévka. Není třeba ji zahušťovat a ani zjemňovat smetanou, to vše zvlásnou mandle přímo dokonale. Ispirací pro tuto polévku mi byl recept z webu BBCFood.

Na větší hrnec polévky (cca 4-5 porcí) potřebujeme:
jeden větší květák
litr zeleninového vývaru
2 lžíce oleje
půl lžičky římského kmínu
půl lžičky skořice
půl lžičky koriandru
půl lžičky koření garam masala
100 g mandlí

V hrnci osmahneme na oleji koření, necháme ho rozvonět, přidáme květák rozdělený na růžičky, zalijeme vývarem a přidáme většinu mandlí. Necháme vařit 25 minut. Mezitím si zbylé mandle opečeme nasucho na pánvi. Když je květák měkký, polévku rozmixujeme, ochutnáme - případně dosolíme.
Každou porci ozdobíme několika opraženými mandlemi.

Pikantní verze:
V originálním receptu autor přidává ještě 2 lžíce kořeněné pasty harissa, kterou spolu s kořením osmahne na oleji. A vynechává garam masalu. Dále malým množstvím harissy polévku před podáváním zdobí. 

Polévky jsou moje vášeň - jaká je ta vaše nejoblíbenější?

0 komentářů :