-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 10. února 2013

Cibulový koláč



Cibulový koláč
Základ koláče tvoří křehké těsto, doplňuje ho sýr, cibule a tymián.
Nejdříve recept na těsto:

150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla
3-5 lžic ledové vody 
špetka cukru, špetka soli

Vychlazené máslo nakrájíme na drobno (výborně to jde takovou tou mřížkou, kterou se krájí vařené brambory na salát. Smícháme s moukou, až se vytvoří jemné lupínky podobné ovesnýcm vločkám. Je třeba těsto zpracovat rychle, aby se moc neohřálo. Přidáme ledovou vodu a z těsta zpracujeme kouli, kterou zabalíme do folie a dáme na cca hodinu do lednice.

Rozehřejeme troubu na 190 stupňů. Těsto rozválíme a vložíme do formy. Dno koláče propícháme vidličkou, vyložíme papírem na pečení, na koláč nasypeme luštěniny a dáme na 10 minut péci. Tímto krokem docílíme toho, že se nám dno koláče nenafoukne a nevytvoří boule. Po 10 minutách koláč vyndáme, luštěniny znova uklidíme (můžeme je takto používat poměrně dlouho, nebo je možné sehnat i keramické kuličky, které slouží úplně stejně). Takto jsem získali univerzální korpus, který můžeme používat na jakékoliv další koláče.

A teď náplň - budeme potřebovat:
5-6 velkých cibulí
1 lučinu
100 g goudy
tymián dle chuti (dávám velkou hrst čerstvého)
větší špetku soli
půl lžičky drceného kmínu
trochu pepře
2 lžíce olivového oleje

Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kolečka, klidně 1 cm silná a necháme zesklovatět a lehce zhnědnout, chvilku to trvá, ale stojí to za to. Cibule by nám měla krásně zvláčnět a provonět celou kuchyň. Lístky z tymiánu otrháme a můžeme je ještě lehce nasekat. K cibuli přidáme tymián, trochu soli a čerstvě mletý pepř. Odstavíme z ohně a necháme chvilku zchladnout. Smícháme lučinu se solí a kmínem a pomažeme s ní dno koláče. Na tuto vrstvu poté dáme cibuli a koláč dáme zpět do trouby, pečeme asi 25 minut. Na posledních 10 minut ještě koláč posypeme nastrouhanou goudou a necháme zapéct.

Recepty na všechny slané koláče na tomto blogu naleznete zde.
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog