-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pondělí 23. září 2013

Quiche s červenou řepou, fetou a karamelizovanou cibulí



Červená řepa taková popelka našich kuchyní. Přitom by to měla být spíš taková rudá a vášnivá Carmen. Nevím, jestli je to tím, že většině z nás řepu zošklivili hned ve školce, či ve školní jídelně, ale pro mne je červená řepa už několik let jasná  hvězdou kuchyně. Navíc kilo řepy rozhodně váš rodinný rozpočet nezruinuje.
Červená čepa má skvělý dopad na lidské zdraví. Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky,zvláště v mozku.(zdroj: wiki).
Zkuste pít hrnek čerstvé šťávy z řepy a budou se s Vámi dít zázraky:o). 

Quiche z řepy, fetou a karamelizovanou cibulí
inspirováno receptem z blogu my sprouted kitchen
Na koláč si nejprve připravíme křehké těsto:

200 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla
špetka soli
2-4 lžíce ledové vody

Máslo nakrájíme  (nastrouháme) na kousky a smícháme s moukou a solí. Důležité je pracovat rychle. Vytvoří se nám vločkovitá směs, ke které přidáme několik lžic vody a vypracujeme z těsta kouli, kterou zabalíme do folie a necháme ji hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Dno koláče propíchneme na několika místech vidličkou, položíme na něj papír na pečení a ten zatěžkáme fazolemi, nebo jinou lušteninou. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a těsto koláč si v ní cca 10 minut předpečeme.

Na náplň budeme potřebovat:
2 cibule
1 lžíci hnědého cukru
1 lžíci medu
1 lžičku soli
50 g másla
2 červené řepy
200 g balkánského sýra
čerstvý tymián
2 vejce
100 ml smetany

Karamelizovanou cibuli připravíme úplně jednoduše. Na másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké kroužky. Poté přidáme cukr, sůl a med a ještě 3 - 4 minuty opékáme do zlatova.
Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a smícháme s kousky balkánského sýra.
  
Na vychladlý korpus naneseme řepu s balkánským sýrem, na ní dáme karamelizovanou cibuli, a zalijeme směsí vajec a smetany.

Máte rádi řepu? Vyzkoušejte také pečenou řepu, nebo pralinky z červené řepy, nebo tažín s červenou řepou.
QuickEdit
Nikola Mrázová
2 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

2 komentáře:

  1. Na kolik a jak dlouho se koláč peče? Vypadá božsky!

    OdpovědětVymazat
  2. Já pekla 10 minut s luštěninou a poté se směsí asi 40 minut.

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog