-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 22. září 2013

Chačapuri



Chačapuri zní jako nějaké zaklínadlo. To by bylo říci chačapuri a nádobí by se umylo samo. Bohužel to nefunguje - zkoušela jsem to. Na chačapuri jsem narazila už před nějakou dobou na blogu pana Cuketky. Teprve teď se vyskytla skvělá příležitost, můj brácha se vrátil z dlouhé cesty kolem Černého moře a tak jsem mu chtěla udělat radost a upéct tuhle gruzínskou specialitu. Ve své podstatě se vždy jedná o plněnou placku. Nejčastěji se plní sýrem, někdy se k sýru přidávají i brambory. 
 Na dvě velké placky si připravte:
 500 g hladké mouky 
125 ml vlažného mléka
 4 vejce 
 60 g másla (a trouchu ještě na potření)
 5g instantního droždí (půl sáčku)
 lžičku soli 
300 g balkánského sýra
 1 mozzarellu 
Ve velké míse smícháme mouku se solí a kvasnicemi. Do mouky uděláme důlek a do něj vlejeme vlažné mléko, do kterého vidličkou vešleháme trochu mouky a necháme v teple chvilku nakynout až se objeví na povrchu těsta bublinky. 
Do těsta přidáme 3 vejce, rozehřáté máslo a dobře promícháme. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme alespoň 10 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Pokud se Vám těsto bude hodně lepit přidejte trochu mouky. Do mísy nalejte lžíci oleje, z těsta udělejte kouli a pořádně ji v oleji vymáchejte, poté mísu přikryjte a těsto nechte asi hodinu vykynout. 
Troubu předehřejte na 250 stupňů. Sýr nakrájte nadrobno. Žloutek smícháme s trochou mléka.Těsto si rozdělte na dvě části. Plněnou placku vytvoříte tak, že uděláte z těsta placku, do jejíž středu dáte polovinu sýrové náplně. Okraje poté vytáhnete a spojíte nad sýrem. Teď už placku jen přenesete na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů. Na plechu začnete placku pomocí prstů tvarovat v co nejtenčí. Musíte dávat pozor, aby nikde nepraskla a aby byla všude stejně tlustá (respektive tenká). 
Povrch placky potřeme žloutkem s mlékem. Pečeme dozlatova v rozpálené troubě cca deset minut. Po vyndání chačapuri ještě potřeme kouskem másla a ideálně ji na pět minut ještě přiklopíme velkou poklicí, nebo hlubokým plechem.


QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog