-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

úterý 10. září 2013

Houbové risotto s vínem z Krásné hory



Už rostou. Houbačení je meditace, která bystří zrak a trpělivost. V těchto podzimních dnech ráda chodím do lesa a hledám ty barevné klobouky hříbků, růžovek, klouzků, bedel a dalších hub. U každého praváka zkoumám, zda to není hořčák, u každé mochomůrky růžovky, zda má vroubkovaný prstenec. Cítit mech pod nohama, nechat v sobě probudit lovecké pudy a vlézt do každého lesíku jen tak kouknout, co kdyby náhodou.
V sobotu jsem během rána našli větší mísu nejrůznějších hub a tak bylo risotto. Risotto mám ráda krémové a přípravuji ho podle tohoto receptu (níže).
Důležité je nepodcenit při přípravě víno - použila jsem víno Pinot gris z vinařství Krásná Hora (www.krasnahora.com) z Nového Poddvorova. Víno je naprosto skvělé! Vína můžete zakoupit přímo na webu vinařství.
Nepodceňujte výběr vína u risotto, použijete ho jen trochu, navíc je naprosto dokonalé s k risottu dát to samé víno, které jste použili u vaření. Večeře je tak dokonalá.

Pro 4 porce risotta:
1 cibule - nadrobno nakrájená
2 lžíce olivového oleje
miska hub (dle vašeho úlovku z lesa) - očištěné a nakrájené na menší kusy
litr vývaru
200 g rýže arborio
5 lžic strouhaného pramazánu
láhev dobrého bílého vína dle vašeho výběru
lžíci másla
čerstvě mletý pepř
dobromysl - nasekaný nadrobno

Nalejeme si sklenku vychlazeného vína. Připravíme si vývar a necháme ho probublávat na nejnižší teplotu. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a spolu s houbami ji opečeme dosklovata na olivovém oleji, přisypeme rýži a opékáme, dokud rýže nezačne lehce praskat - asi jednu minutu. Zalejeme cca 100 ml vína, ketré necháme za stálého míchání odpařit. Poté vždy přidáme cca půl hrnku vývaru a za průběžného míchání necháme vsáknout do rýže, teprve po jeho vsáknutí přidáme další hrnek vývaru. Takto pokračujeme, dokud není rýže al dente (tedy "na skus"). Toto risotto je dostatečně slané z vávaru a parmazánu, pokud by Vám to nestačilo, můžete si ho dosolit v této fázi.
Hrnec odstavíme z plotny, do risotta vmícháme nastrouhaný parmazán, máslo, pepř dle chuti a dobromysl (a eventuálně sůl). Přikryjeme pokličkou a necháme risotto tři minuty odpočinout.
Risotto posypeme parmazánem a podáváme se sklenkou dobrého bílého vína.


QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog