-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

pondělí 1. dubna 2013

Špenátový koláč



Špenátový koláč hmmm...skvělá záležitost a moje snaha přivolat jaro. Recept na něj vychází z klasického francouzského špenátového quiche, jak ho popisuje Julia Child v klasické kuchařce Mastering the art of french cooking. Mým oblíbeným základem pro tento druh koláčů je křehké těsto.

Křehké těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla
špetka soli
2-4 lžíce ledové vody

Máslo nakrájíme  (nastrouháme) na kousky a smícháme s moukou a solí. Důležité je pracovat rychle. Vytvoří se nám vločkovitá směs, ke které přidáme několik lžic vody a vypracujeme z těsta kouli, kterou zabalíme do folie a necháme ji hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Dno koláče propíchneme na několika místech vidličkou, položíme na něj papír na pečení a ten zatěžkáme fazolemi, nebo jinou lušteninou. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a těsto koláč si v ní cca 10 minut předpečeme.

Cheddar
Na náplň budeme potřebovat:
3 pořádné hrsti špenátu
1 cibule
3 vejce
1 kelímek creme fraiche
špetku muškátového oříšku
100 g strouhaného sýra (ideálně chuťově výrazného - já použila cheddar)
1 lžíci oleje
sůl a pepř 

Cibuli si osmahneme na oleji, přidáme špenát, necháme zavadnout, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátkového oříšku. Špenát rozložíme na koláč. Vejce vyšleháme s creme fraiche, solí pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí zalejeme špenát. Celý koláč zasypeme sýrem a dáme péci do trouby na cca 30 minut.
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog