-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

středa 24. dubna 2013

Rizoto se slzovkou a houbami



Slzovka neboli Jojobovy slzy neboli bílá perla východu na mne čekala již nějakou delší dobu ve spíži... její chuť mi nejvíce připomíná něco mezi kroupami, quinoou a jáhlami. Jedná se o travinu, která se pěstuje v tropickém a subtropickém pásu Asie. V oblasti původního výskytu se užívá v lidovém léčitelství jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům. Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Slzovka byla základem stravy ve Starém Egyptě, Palestině či Řecku. Čínská medicína slzovku doporučuje k podpoře funkce sleziny, má silné detoxikační účinky (zdroj wikipedie, patentnimedicina.cz). Chutí není nijak výrazná, myslím, že je vhodným doplněním jídelníčku kohokoliv z nás.
Ze slzovky se dá uvařit kaše, stejně jako z krup z ní můžete udělat kubu, nebo ji dát do polévky. Já z ní udělala rizoto nebo slzovkoto? Pro lepší konzistenci jsem použila i hrst rýže arborio, která slzovku skvěle doplnila. 
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g (1 balení) balení slzovky
hrst rýže arborio (či jiné kulatozrné rýže na risotto)
litr vývaru
trochu bílého vína
2 cibule
pořádnou porci hub cca 400 g ( zkombinovala jsem přebytky z léta a nějaké žampiony)
100 g parmazánu
čerstvou petrželku

Slzovku jsem oprala namočila na 15 minut do vody a uvařila do poloměkka. Na nadrobno nakrájené cibulce a olivovém oleji jsem osmahla houby, přidala rýži a lehce orestovala. Zalila jsem ji sklenkou bílého vína a nechala odpařit, přidala jsem slzovku a dále pokračovala stejně jako když dělám rizoto, k rýži postupně přidávám naběračku horkého vývaru a nechávám vsáknout. Celou dobu pečlivě průběžně míchám. zhruba za 20 minut je rýže i slzovka měkká. Odstavím hrnec z ohně, lehce opepřím a přidám polovinu nastrouhaného parmazánu. Nechám 3-4 minutu přikryté pokličkou, aby se všechny chutě propojili. Pro zjemnění chuti můžete přidat kousek másla. Díky vývaru a parmazánu je rizoto slané akorát, často ho nedosoluji. Na talíři posypeme ještě zbylým parmazánem a petrželkou.
Slzovka oproti arborio rýži méně nasává vývar, proto bylo vhodné celé rizoto propojit pomocí rýže, i tak se trochu oddělovala obilovina od "omáčky", ale výslednému jídlu to nijak nevadilo.


Máte rádi jáhly? Quinou? Kroupy? Kdo je Váš favorit?



QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog