Rizoto se slzovkou a houbami

12:19 Nikola Zvonařová 0 Comments


Slzovka neboli Jojobovy slzy neboli bílá perla východu na mne čekala již nějakou delší dobu ve spíži... její chuť mi nejvíce připomíná něco mezi kroupami, quinoou a jáhlami. Jedná se o travinu, která se pěstuje v tropickém a subtropickém pásu Asie. V oblasti původního výskytu se užívá v lidovém léčitelství jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům. Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Slzovka byla základem stravy ve Starém Egyptě, Palestině či Řecku. Čínská medicína slzovku doporučuje k podpoře funkce sleziny, má silné detoxikační účinky (zdroj wikipedie, patentnimedicina.cz). Chutí není nijak výrazná, myslím, že je vhodným doplněním jídelníčku kohokoliv z nás.
Ze slzovky se dá uvařit kaše, stejně jako z krup z ní můžete udělat kubu, nebo ji dát do polévky. Já z ní udělala rizoto nebo slzovkoto? Pro lepší konzistenci jsem použila i hrst rýže arborio, která slzovku skvěle doplnila. 
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g (1 balení) balení slzovky
hrst rýže arborio (či jiné kulatozrné rýže na risotto)
litr vývaru
trochu bílého vína
2 cibule
pořádnou porci hub cca 400 g ( zkombinovala jsem přebytky z léta a nějaké žampiony)
100 g parmazánu
čerstvou petrželku

Slzovku jsem oprala namočila na 15 minut do vody a uvařila do poloměkka. Na nadrobno nakrájené cibulce a olivovém oleji jsem osmahla houby, přidala rýži a lehce orestovala. Zalila jsem ji sklenkou bílého vína a nechala odpařit, přidala jsem slzovku a dále pokračovala stejně jako když dělám rizoto, k rýži postupně přidávám naběračku horkého vývaru a nechávám vsáknout. Celou dobu pečlivě průběžně míchám. zhruba za 20 minut je rýže i slzovka měkká. Odstavím hrnec z ohně, lehce opepřím a přidám polovinu nastrouhaného parmazánu. Nechám 3-4 minutu přikryté pokličkou, aby se všechny chutě propojili. Pro zjemnění chuti můžete přidat kousek másla. Díky vývaru a parmazánu je rizoto slané akorát, často ho nedosoluji. Na talíři posypeme ještě zbylým parmazánem a petrželkou.
Slzovka oproti arborio rýži méně nasává vývar, proto bylo vhodné celé rizoto propojit pomocí rýže, i tak se trochu oddělovala obilovina od "omáčky", ale výslednému jídlu to nijak nevadilo.


Máte rádi jáhly? Quinou? Kroupy? Kdo je Váš favorit?



0 komentářů :