-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

neděle 7. dubna 2013

Amaretti s vůní Sardinie


V řijnu minulého roku jsme s panem Tau a paní Mo projeli celou Sardinii. Je mnoho věcí, které by jste měliochutnat. Ať už skvělé vyzrálé sýry ať už ovčí pecorino, tak kozí caprino. V každém supermarketu i malém obchůdku jednoduše rozeznáte místní produkty. Každý z nich nese hrdé označení o tom, že pochází ze Sardinie. Mezi speciality patří myrtový likér. Z pečiva doporučuji vyzkoušet pane Carasau, což jsou jednoduché chutné nekynuté placky z chlebového těsta. Domu jsme si samozřejmě přivezli nějaké sýry, výborný místní eukalyptový med, domácí marmelády a velkou zásobu olivového oleje. Co nás ale ještě dlouho po návratu ze Sardinie nenechalo usnout byly jejich sladké mandlové sušenky amaretti, které se prodávali v každé malé pekárně. Lehce křupadvé na povrchu, uvnitř vláčné a měkké s jemnou chutí pomeranče. Dlouho jsem pátrala po nějakém receptu, kde by byl zohledněn právě i ten pomeranč, našla jsme jich několik v italštině, přeložila si translatorem od Googlu a tady je recept na velký plech sušenek. Nejlepší bude, když napečete rovnou z dvojité dávky.
Na jednu dávku těsta budete potřebovat:
215 g mandlové mouky (nebo oloupaných mandlí, které si nasekáte v mixeru najemno)
125 g moučkového cukru
kůra z 1 pomeranče
1 vejce
2 bílky
1 lžička pomerančové šťávy
několik kapek mandlové esence
1 lžičku pomerančové vody (lze sehnat v obchodě s orientálními potravinami) můžete vynechat, pokud neseženete
celé loupané mandle na ozdobu

Troubu rozpálíme na 190 stupňů. Smícháme mandlovou mouku, prosátý moučkový cukr, kůru z jednoho pomeranče. Zvlášť smícháme vejce, esenci, pomerančovou vodu a š'távu. Obě dvě směsi promícháme. Do misky nalijeme studenou vodu a ruce si průběžně oplachujeme, aby se nám na ně nelepilo těsto. Na plech vyložený papírem na pečení klademe kuličky velikosti vlašského ořechu, mezi jednotlivými sušenkami stačí cca 3 centimetrové mezery. Do středu každé zapíchneme mandli. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 -20 minut, sušenky by měla mít nazlátlou barvu napovrchu, ale uvnitř zůstává měkká. Sušenky nejdřívě necháme zchladnout a až poté je přemisťujeme z pečícícho papíru. 


Pokud byste ještě váhali, zda se na Sardinii podívat, vkládám pár fotografií pro usnadnění rozhodnutí.










QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog