Parmigiana Bianca: Zapečený lilek

9:56 Nikola Zvonařová 1 Comments


Na zeleninové farmě v Doňově jsem koupila lilek, podle paní zelinářky se jedná o lilek americký. Tím mi vysvětlila to, že zas až tak jako lilek nevypadal. Zelený s jemným nádechem do fialova a baňatý jak dýně, nebo hodně masité rajče. No koukněte sami.


A takovýto lilek si zaslouží jídlo, ve kterém vynikne. Zvolila jsem italský recept parmigiana bianca, inspiraci jsem čerpala na Food52. 

Na večeři pro čtyři si připravte:
velký lilek, nebo dva střední
rostlinný olej vhodný na smažení
200g mozzarelly
3 vejce
100ml mléka
100g nastrouhaného parmazánu
sůl  

Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, posolíme a necháme vypotit. Po dvaceti minutách lilek osušíme a opečeme na pánvi s trochou oleje. Plátky musí být měkké a krásně opečené dozaltova. Plátky lilku naskládáme do velkého cedníku a zatížíme talířkem, na který můžeme dát třeba konzervu, nebo sklenici medu, marmelády. Během deseti minut z lilku dostanete většinu tuku, který nasákl při pečení. Pokud chcete můžete plátky osušit i papírovými utěrkami. 
Troubu předehřejte na 180 stupňů.  Do do zapékací misky naskládejte vrstvu lilků, na ni plátky mozzarelly a takto můžete pokračovatdokud máte dostatek materiálu. Poslední vrstvu by měl tvořit lilek. 

Mléko prošlehejte s vejci a přidejte do něj polovinu parmazánu. Lilky zalijte vaječnou směsí a posypte zbytkem parmazánu. Dejte péci na cca 20 minut.


1 komentář :