-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pondělí 23. června 2014

Polévka z grilované zeleniny aneb nejlepší polévka, co jsem kdy jedl



Zeleninové polévky tvoří asi polovinu mého jídelníčku, prostě tak jak si někdo k jídlo namaže chleba s máslem, tak já si jdu uvařit polévku. Ovšem recept na tuhle polévku, daleko předčil všechny ostatní. Dokonce natolik, že u nás u jídla panovalo hrobové ticho ... a druhý den pípla sms: Nejlepší polévka, co jsem kdy jedl.

Inspirovala jsem se receptem od Yotama Ottolenghi. Tenhle pán to totiž se zeleninou náramně umí. Je pravda, že příprava není nejkratší, ale za tu polévku, to stojí. Ideálně, když využijete už rozpáleného grilu a zeleninu si ogrilujete a pak už jen z ní připravíte polévku. A pokud není žádné grilování v dohledu, tak si rozpalte troubu s grilem, nebo zeleninu opečte na grilovací pánvi.

Na velký hrnec polévky (4 velké porce):

3 lilky
2 papriky
3 rajčata
2 cibule
5 stroužků česneku - nahrubo nakrájených
olivový olej
1 litr zeleninového vývaru
menší svazek bazalky
4 hrnky vařených fazolí (druh si vyberte dle vaší chuti)
bílý jogurt

Lilky omyjeme a na několika místech propíchneme, to je důležité, protože jinak se mohou změnit v takovou malou časovanou bombu - a nikdo z nás nechce zbytečně utírat lilek ze stěn kuchyně, že? 
Rozpálíme gril (tedy grilovací pánev, gril v troubě či na zahradě) a lilky cca 20 minut opékáme, po dvaceti minutách k nim přidáme papriky - které nekrájíme, jen je omyjeme. Po dalších deseti minutách nakonec přidáme rajčata.

Lilky po takové intenzivní grilovací kúře změknou a celý jejich povrch zčerná, stejně tak zčernají papriky - ty z grilu přendáme rovnou do misky, kterou zakryjeme alobalem a necháme v ní papriky jednak zpotit a jednak vychladnout. 

Mezitím, co nám chladne zelenina, si v hrnci rozpálíme olej a na něm na mírném ohni orestujeme na kousky nakrájenou cibuli. Za průběžného míchání restujeme asi 15 minut - tedy dozlatova. 

Lilku podélně rozkrojíme a lžící vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme na menší kousky. Dáme si pozor, abychom oddělili veškerou slupku. Papriky taktéž oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na kousky. Veškerou zeleninu spolu s čenekem, polovinou bazalky, trochou soli a pepře a litrem zeleninového vývaru k orestované cibulce a zalijeme vývarem. Vaříme 15 minut a poté rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutnáme a k polévce přidáme fazole a necháme prohřát.
Na talíři můžete ozdobit bílým jogurtem a zbytkem bazalky.

Všechny recepty na tomto blogu naleznete v sekci seznam receptů.
Tento blog můžete sledovat také přes facebookgoogle plus, na pinterestu nebo na instagramu
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog