-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pátek 20. června 2014

Kynuté jahodové knedlíky



Tohle je jídlo ze zlatého rodinného fondu. Pamatuji si jak jsme vždycky všichni bratranci a sestřenice  seděli okolo stolu v rukách lžíce a čekali až před nás přistane hluboký talíř s velkým horkým kynutým knedlíkem a babička nám přes něj naleje ledově vychlazené jahody a smetanu. A my pak pomalu ukrajovali jednotlivá sousta kyprého knedlíku, který nasával sladkou jahodovou omáčku,   míchali jahody se šlehačkou a jedli až se nám dělaly boule za ušima.
Takže s nadbytkem jahod jsem se pokusila reinkarnovat tuto božskou manu.

Na šest porcí budete potřebovat:

150ml vlažného mléka
300g hrubé mouky
1 vejce
půlku droždí
lžičku soli
mísu jahod
1 balení smetany na šlehání
cukr dle chuti

Nejprve zaděláme těsto na knedlíky. Vlažné mléko smícháme s půl lžičkou cukru a kvasnicemi a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut). Mouku smícháme se solí, přidáme vejce a kvásek. Testo dobře prohněteme - ať už v robotu, nebo pěkně ručně. Knedlík dáme do tepla kynout. Trvá to odhadem hodinu. Mezitím si připravíme jahodovou omáčku - jahody rozmačkáme mačkadlem na brambory - tentokrát na mixér rozhodně zapomeňte. Osladíme dle chuti a v hrnci přivedeme k varu. Vaříme pět minut a poté omáčku necháme vychladnout a nazávěr ji dáme zchladit do lednice.
Nakynuté těsto rozdělíme na šest dílů a vytvarujeme z nich koule, které necháme ještě deset minut nakynout. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu. V momentě, kdy se voda začne vařit, tak ji osolíme. Jednotlivé knedlíky vaříme cca 10 - 12 minut, v půlce vaření je otáčíme.
Dobrý tip na vaření knedlíků je, že když s nimi manipulujeme, tak je otáčíme. Tzn., že když knedlík dáváme do vody, dáme ho vždy spodní stranou, která ležela na podložce nahoru. Po cca 5-6 minutách knedlík otočíme.
Nesmíme zapomenout je hned po vyndání z vody propíchnout vydličkou, aby se nám nesrazily.
Podáváme přelité studenou jahodovou omáčkou a smetanou.





QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog