Panisse (cizrnový chlebíček, bez lepku)

12:31 Nikola Zvonařová 0 Comments


Recept na panisse jsem objevila v provensálské kuchařce (již jsem o ní psala zde, koupíte ji třeba zde) a musela jsem ho vyzkoušet už jen pro to, že ze prvé miluji cizrnu, za druhé recept je jednoduchý a za třetí je bez lepku. V kuchařce o něm píšou, že je to přesně to, čemu se říká jídlo chudých. Za mně říkám, že já bych klidně provensálská chudá byla:o).
Musím říci, že první vaření panisse dopadlo katastrofálně, namísto chlebíčku kaše, která neztuhla ani po opětovném zahuštění, vaření, míchání a chladnutí. Prošla jsem tedy všechny různé zdroje, abych našla nějaký blbuvzdorný recept - a povedlo se. Jinak panisse určitě vyzkoušejte - je skvělej! Na jeho výrobu jsem použila klasickou formu na biskupský chlebíček, ale můžete použít i malý pekáček s vyšším okrajem, nebo třeba menší zapékací misku.

Na klasickou formu na biskupský chlebíček (porce pro cca 6 lidí) budete potřebovat:
1 l vody
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce soli
290 g cizrnové mouky
máslo na vymazání formy
libovolný rostlinný olej na smažení

Vodu smícháme v hrnci s olejem a solí. Na mírném zahřejeme a v momentě, kdy je voda horká (ne však vroucí) vsypeme cizrnovou mouku a metličkou šleháme, dokud nám nevznikne hladká kaše, kterou přivedeme k varu. V tomto momentě vyměníme metličku za vařečku a ještě deset minut nepřetržitě mícháme, od hrnce neodcházíme, kaše by se připálila - výměna rukou, či míchacích osob  povolena:o). Hotovou kaši vlijeme do máslem vymazané formy a necháme úplně vychladnout. Poté krájíme na tenké asi centimetrové plátky a smažíme dozlatova. Je třeba použít větší množství dobře rozpáleného oleje, první jsem zkusila udělat na nepřilnavé pánvi na lžíci oleje a nebylo to ono. Plátky panisse by se měly spíš fritovat jako hranolky. Hned po vyndání z oleje je důkladně osušte kuchyňskými utěrkami a posolte a popepřete. Můžete je posypat nastrouhaným sýrem.

Zkuste panisse jako přílohu třeba k salátu, polévce nebo ke grilované, či pečené zelenině.

Najděte si na co máte chuť... přehled všech receptů naleznete v seznamu receptů.
Tento blog můžete sledovat také přes facebookgoogle plus, na pinterestu nebo na instagramu.

0 komentářů :