Mandlový tapioka pudink

20:25 Nikola Zvonařová 0 Comments


Znáte tapioku? Možná spíše znáte bubble tea? Takový ten čaj s kuličkama? Právě kuličky v čaji jsou z tapioky. Tapioka je v podstatě škrob získaný z kořene rostliny maniok, který se pěstuje v jak tčeba Jižní Americe, tak i v Asii. Tapioka se prodává ve formě mouky, nebo perel o různé velikosti. Její velkou výhodou je, že je přirozeně bezlepková. Mimo to v tapioce najdete i některé minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo, omega-3 a 6 matné kyseliny), nicméně pořád je to škrob a tak pozor na tapioku, zejména pokud se snažíte zhubnout, protože je to poměrně kalorická záležitost.
Z tapiokových perel můžete vytvořit slaké i slané kaše, tapiokový pudink, nebo domácí bubble tea. Mouku pak můžete upotřebit v bezpekovém pečení, všude tam, kde byste použili kukuřičný škrob. 
Recept na tradiční tapioca pudink obsahuje mléko, smetanu a vejce, a proto jsem zkusila udělat jeho odlehčenou variantu.

A teď už recept:

1 hrnek tapiokových perel
2 hrnky mléka ( klidně použijte rýžové, kokosové nebo mandlové)
půl hrnku nahrubo nadrcených mandlí
2 lžíce strouhaného kokosu
3 lžíce hnědého cukru (méně nebo více dle vaší chuti, nebojte se použít i jiný typ sladidla, stévii, agáve)
ovoce na ozdobu


Tapiokové perly namočíme den předem do mléka. Násleující den přivedeme mléko s perlami k varu, a za stálého míchání vaříme cca 5 minut. Poté do směsi vmícháme, drcené mandle, kokos a cukr. Směs by měla svou konzistencí připomínat pudink. Pokud by směs nebyla dostatečně hustá, přidejte ještě trochu kokosu, nebo madlí. Směs ochutnáme a můžeme ještě dále dosladit, či dochutit - už se těším, až vyzkouším na podzim kombinaci skořice a jablek:o).

Pudink rozdělíme do několika misek a necháme vychladit, podáváme s ovocem dle chuti. 

0 komentářů :