-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

čtvrtek 12. června 2014

Kosmatice



Kosmatice...co si pod tím představíte? Mně to prostě asociuje osobu s kosou, ne uplně klasickýho smrťe, ale takovou erbenovskou klekánici s jednou extra kosou. Kosmatice je staročeský výraz pro lívance z květů bezu. Z dětství si pamatuji, že jsme vždycky jeden den měli kosmatici a zhruba za týden pak byla hotová šumivá bezová limonáda. Proto až půjdete kolem bezu natrhejte si něco na sirup, něco na limonádu, něco na kosmatici a zbytek tam nechte na podzim, kdy z nezralých bobulí můžete naložit kapary, ze zralých vytvoříte skvělá povidla nebo třeba likér. Bez je totiž boží!

Na přípravu kosmatice používám tento recept:
250 g mouky (hladké, nebo třeba celozrnné špaldové)
hrnek mléka
vejce
lžíce citronové šťávy
lžička vinného kamene (nebo prášku do pečiva) 
10  - 15 květenství černého bezu 
3 lžíce rostlinného oleje 
moučkový cukru a skořice dle chuti

Z mouky, vinného kamene, mléka, citronové šťávy a vejce ušleháme těsto. Těsto by mělo být zhruba stejně husté jako lívancové těsto. Těsto necháme půl hodiny odpočinout. Květy bezu máčíme v těstě a na rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Doporučuji při této činnosti využít stopky květenství bezu, ze kterou bez krásně uchopíme a pak na pánvi tuto stopku nůžkama odstřihneme.
Na talíři posypeme směsí moučkového cukru a mleté skořice.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog