-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

sobota 21. března 2015

Falafel, co se vždycky povede



Falafel je jedním z tradičních jídel typických pro blízkovýchodní region. Mimo ten se ale rychle rozšířil a tak patří už ke stálicím rychlých občerstvení po celém světě. Servíruje se obvykle s jogurtovým dresingem a zeleninou v pita chlebu. Někdy jen s tahini omáčkou a zeleninovým salátem. Receptů na falafel najdete mraky. Už jen základní surovina se mění, někdo používá cizrnu, jiný bob nebo jejich směs. Někdo přidává tahini, petrželku, zázvor, skořici či zelené chilli papričky. V mnohých receptech se textura vylepšuje půl lžičkou kypřícího prášku. Proto neváhejte experimentovat!
Moje první pokusy udělat falafel dopadly dost tristně. Jednou směs nedržela pohromadě, pak zase nic moc koření. Po každém neúspěchu jsem se nachvíli odmlčela a používala instantní směs na falafel. Než jsem našla úplně neprůstřelný recept! Klíčem k úspěchu je cizrna - vždy používám cizrnu sušenou, na konzervovanou, vařenou či jinou zapomeňte. 

Na plech plný falafelů (16 kousků) si připravte:

1 šálek sušené cizrny
1 větší cibule (můžete také použít jarní cibulku i s natí)
4 stroužky česneku
1 polévková lžíce římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky soli
trocha pepře

Cizrnu den předem namočíme. Druhý den už jen v kuchyňském robotu nasekáme všechny ingredience. Směs dáme odležet na půl hodiny do ledničky, aby nám poté dobře držela. Ze směsi tvarujeme kuličky, které nejprve hodně umačkáme a pak lehce zploštíme. Falafely je třeba hodně zmáčknout, aby dobře držely při sobě, tak si pomáhám tvořítkem na cukroví, do kterého směs vždy pořádně nacpu. Díky tomu mám jeden jako druhý a stejnoměrně se mi propečou.


Můžeme je poté buď fritovat ve vyšší vrstvě oleje, nebo upéci v troubě. Smažit falafel mne nebaví a tak ho vždy peču na lehce naolejovaném plechu. Peču na plný výkon trouby, dle jejich velikosti asi patnáct minut, poté otočím a peču dalších deset minut. 

Tady naleznete pět mých nejoblíbenějších vegeburgerů.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog