-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

neděle 22. března 2015

Zeleninový vývar



Každý druhý recept v sobě obsahuje vývar. Když jsem začínala vařit, bez rozpaků jsem přihodila kostku. Každé jídlo pak chutnalo stejně jako kostka. Nebo jsem zalila jen vodou. To zas moc chuti jídlu nepřidá. Domácí vývar je pokaždé trochu jiný podle použité zeleniny. Není to jen nudná zeleno-žlutá kombinace celer-mrkev-cibule. Domácí vývar je symfonie chutí i barev - pokud třeba přidáte kousek červené řepy, či kousky dýně. Není třeba se ho bát, hotový ho máte za půl hodinky a navíc díky několika mým tipům využijete i zeleninu, která by v lepším případě šla na kompost, v horším do koše. 
Zeleninu na vývar poctivě sbírám celý týden. Jedinou podmínkou je, aby nebyla plesnivá. Za takovou dobu jsem schopna naplnit krabičku, kterou mám v mrazáku. Do ní ukládám odřezky zeleniny a pak je jednou týdně použiji právě na vývar. Skoro vždy v misce najdete okrajky mrkve, cibule a další kořenové zeleniny, zelené konce pórku, okrajky zázvoru, jarní cibulky, slupky z dýně, kousky paprik či bylinek, také přidávám i zelené kousky zeleniny - stonky a nať. V menší míře přidám i košťály z brokolice, květáku, nebo zelí. Všechnu zeleninu už mám pokrájenou na drobné kousky.
Nebojte se do vývaru přidat ani houby ať už čerstvé nebo sušené. Skoro vždy přihazuji i rajče. Jak houby, tak rajčata dodávají vývaru skvělou chuť.
Další důležitou součástí jsou bylinky a koření. Stálicí mého vývaru je bobkový list, nové koření, tymián, pepř, nať petržele, celeru či koriandr, libeček nebo kerblík.
Co nikdy nesmí chybět jsou mořské řasy.

Na vývar budete potřebovat:

1 cibule
2 mrkve
3 řapíky celeru, nebo čtvrtku bulvového celeru
2 stroužky česneku
plus obsah nasyslené zeleniny z mrazáku - odhadem 3 - 4 hrnky
koření (např. 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, tři snítky tymiánu a trochu celerové nati)
mořská řasa - asi tří centimetrový kousek
lžíce rostlinného oleje 

Pokud je slupka čistá cibule, nemusíme ji loupat, jen ji překrojíme, zbytek zeleniny nakrájíme na kostky. Zeleninu orestujeme na trošce rostlinného oleje. Díky orestování získá vývar skvělou barvu. Přihodíme poklady z mrazáku, koření a řasu, zalijeme studenou vodou. Poměr vody a zeleniny volíme dle množství zeleniny. Volím poměr asi 1:2. Přivedeme rychle k varu a necháme pomalu probublávat cca půl hodinky. Poté vývar zcedíme. Zeleninu již dále nepoužíváme. Pokud vám nevadí jemné zakalení vývaru, stačí ho zcedit přes jemné síto. Perfekcionisti vývar scedí přes plátno.

Uložíme po porcích do mrazáku - vydrží vám měsíce. Dávám ho pouze do lednice a poté používám v následujících dnech. Vydrží vám tři dny určitě.

Co vy? Používáte kostku? Nebo si děláte vlastní?
QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Mňam, to musí být dobrota :-).
    Zvu vás všechny do soutěžě, ve které můžete vyhrát den se společností YVES ROCHER, BLOGGERKAMI a přidat se k projektu SÁZEJME PRO PLANETU, díky kterému spolu zasadíme stromečky pro výrobu produktů značky YR a pro záchranu přírody :-)!

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog