-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

neděle 29. března 2015

Fenyklový krém



Fenykl můžete milovat nebo nenávidět. Nic mezitím neexistuje. Aromatický fenykl se pěstuje v teplejším pásmu, divoce roste po celém středomoří. Nikdy nezapomenu na tu zklamání, když jsem si myslela, že jsem ve Španělsku našla dvoumetrový kopr. Kopr to nebyl, byl to právě fenykl. 
Fenykl se používá do čajových směsí pro malá dítka i pro kojící matky. Fenyklový čaj totiž snižuje nadýmání u miminek a také podporuje laktaci, fenyklový čaj také usnadňuje odkašlávání. 
Fenykl se používá syrový do salátu, zapéká se s brambory, či rajčaty. Já ho mám ráda jako jemný, aromatický krém. Nezapomeňte si k polévce udělat křupavé krutony, které chuť celé polévky podtrhnou. Základem této polévky je zeleninový vývar, který ale kostkou nenahradíte. Tenhle vývar už totiž v sobě nese základní chuť celé polévky. Postupujeme stejně jako u zeleninového vývaru, navíc přidáme tři lžíce fenyklových semínek a odřezky z fenyklu.
Jak správně očistit fenykl? Nejprve se odlomí dva svrchní listy, poté odříznout horní zelené stonky a nať (ano, to vše dejte do vývaru).

Na litr a půl polévky si připravte:
2 bulvy fenyklu
1 pórek
2 menší brambory
1 řapík celeru
lžíci másla
několik snítek čerstvého tymiánu
litr zeleninového vývaru 

Na vývar si ještě připravte:
zeleninu (cibuli, mrkev, 2 řapíky celeru, petržel a další odřezky zeleniny)
koření (bobkový list, 3 kuličky nového koření, snítku tymiánu)

Na krutony:
pečivo - ideálně pár dní staré
olej

Tato polévka se vaří na dvakrát. Nejdříve si připravíte vývar z odřezků fenyklu, zelené části pórku, trochy další zeleniny vývar. Zeleninu orestujeme na troše oleje, poté přidáme bobkový list, nové koření a zalijeme cca 6 hrnky studené vody. Vývar vaříte asi 30 minut, na posledních 10 minut přihodíme i semínka fenyklu a tymián. Vše o přípravě vývaru naleznete v tomto odkazu
Pórek, fenykl, celer i brambory si očistíme a nakrájíme na drobno. Na másle chvilku orestujeme připravenou zeleninu. Zalijeme připraveným vývarem. Necháme dvacet minut probublávat na sporáku. 
A mezitím si připravíme krutony. Troubu zapněte na maximum. Bagetu nakrájíme na kostičky. Zakápneme olejem. Skvělé krutony budete mít, pokud použijete rozprašovač na olej. Jemná vrstva oleje pokryje stejnoměrně všechny krutonky. Peču je cca 10 minut a několikrát je během pečení promícháme.
Polévku rozmixujeme do hladka, podáváme s krutonky.


QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Tak zítra fenyklový krém. Fajn. A díky ;) Tři slepice a Adéla http://www.trislepice.hys.cz

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog