Zimní minestrone


Poslední zimní recept na polévku. Dnes je poslední březnový den roku 2015. Venku padá směs deště a sněhu, k tomu fouká odporně studený vítr. To ještě není počasí na salát. Je čas na zimní minestronku. Na polévku, na kterou existuje asi milion zaručeně originálních receptů. Tahle zimní verze v sobě obsahuje zelí.

Na cca 6 porcí:

2 cibule
2 mrkve
2 řapíky celeru
1 červená řepa
2 lžíce oleje
5 stroužků česneku
plechovka rajčat
1 menší hlávku zelí - dávám bílé, červené dá polévce skvělou barvu
hrnek vařené cizrny, máslových fazolí, nebo jiné luštěniny
hrnek sušených těstovin 
100g parmezánu - ideálně kousek s kůrou
2 bobkové listy
několik větviček tymiánu
čerstvě mletý pepř
sůl 

Cibuli, mrkev, celer a řepu očistíme a nadrobno nakrájíme. Česnek nasekáme na drobno. Ze zelí odstraníme košťál a také nakrájíme na jemné nudličky. Na oleji ve velkém hrnci orestujeme cibuli, mrkev, celer, řepu a půlku česneku. Během deseti minut nám zelenina změkne a rozvoní se po celé kuchyni. Přidáme rajčata a zelí. Polévku trochu přisolíme a přidáme zbytek česneku, bobkový list, kůru z parmezánu (pokud máme) a tymián. Pokud si bobkový list svážeme spolu s tymiánem a kůrkou z parmezánu, bude se nám lépe z polévky lovit před jejím podáváním. Zalijeme vodou, tak aby voda sahala asi 2 cm nad zeleninu. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme asi 45 minut.
Přidáme luštěninu a těstoviny. Vaříme cca deset minut, aby těstoviny byly uvařeny al dente - na skus.
Vyndáme z polévky tymián, bobkový list a kůru z parmezánu. Ochutnáme. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
Na talíři štědře posypeme nastrouhaným parmezánem.

Komentáře

  1. Dobrý večer autorko blogu Ze zahrady do kuchyně,

    je nám jasné, že dostáváte spousty nabídek, ale podařila se nám dohodnout s partnerem velmi zajímavá soutěž, kde 5 vítězných food bloggerů obdrží částku 10 000 Kč a ten nejlepší navíc dostane APEROL na celé léto!

    Pravidla soutěže

    Zúčastnit se může opravdu každý se svým food blogem. Jedinou podmínkou účasti je psaní food blogu v českém jazyce.

    1. Vytvořte a publikujte příspěvek na svém blogu na téma „Aperitivo Moment“. Jeho typickou součástí je finger food a sklenka aperitivu. Nejtypičtějším je Aperol Spritz. Součástí příspěvku musí být fotografie vytvořeného finger food a drink na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.
    2. Pošlete internetový odkaz na svůj příspěvek na e-mail foodblogroku@gmail.com.

    Uzávěrka soutěže je 26. dubna 2015.

    Následně odborná porota APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU vybere 5 food bloggerů s nejlepšími příspěvky. Hodnotit se bude hlavně nápaditost, ale i celková vizuální podoba. Příspěvek nemusí obsahovat jednotlivé kroky přípravy.

    Vyhlášení vítězů proběhne na večírku – slavnostním vyhlášení vítězů APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU 2014.

    Co je „Aperitivo Moment“

    Neformální setkání přátel v baru v podvečerních hodinách. Často předchází společné večeři, ale není to podmínkou. Lidé popíjejí drink a pojídají finger food. Tradiční záležitost je to zejména v Itálii či Francii.

    Ilustrační fotografii pro představu naleznete zde: http://foodblogroku.cz/soutez/

    Pokud budete potřebovat další informace k soutěži, neváhejte mne kontaktovat.

    Věříme, že Vás soutěž zaujme a že se rádi zúčastníte.


    Hezký večer


    Lukáš Beránek
    APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    www.foodblogroku.cz
    www.facebook.com/foodblogroku
    #foodblogroku

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky