Perfektní vegeburger (quinoa, cizrna, batáty & cuketa)

6:39 Nikola Zvonařová 1 Comments


Už jsem vyzkoušela burgery z červené řepy (recept zde), burgery z tempehu (recept zde), ale na tenhle burger jen tak něco nemá. Je naprosto perfektní! Příprava je trochu náročnější, ale stojí to za to. Je bezlepkový, a díky směsi quinoy, cizrny je plný proteinů a ta jeho chuť! 
Červená quinoa mu dodá skvělou barvu - seženete ji běžně v obchodem se zdravou výživou nebo třeba v DM.  Je výborná i jen tak uvařená jako příloha. O něco horší je to s cenou quinoy - před pár lety stávala minimálně polovinu, ne-li méně, co teď. To je díky zvyšující se oblibě této bezlepkové obiloviny, kdy její pěstitelé nestíhají pokrýt poptávku.
Receptem jsem se inspirovala ve Vegetarian Times.  Z následujícího receptu jsem jich udělala cca 12 kousků. Byl moc dobrý i studený.

Na 12 kousků si připravte:
250g červené quinoy 
1 střední batát (oloupaný a nakrájený na kostky)
1 hrnek vařené cizrny
1 malou najemno nakrájenou cuketu
1/2 hrnku dýňových semínek 
5 lžic drceného lněného semínka
3 lžíce nahrubo nakrájené čerstvé bazalky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce oleje

Quinou propláchněte v jemném sítu vařící vodou (stejně jako u jahel se tak zbavíte případné hořkosti) a spolu s batátem a dvěma hrnky vody ji vařte do změknutí - trvá to asi 20 minut.

Do velké mísy dejte scezenou quinou, batáty a všechny ostatní suroviny a pomocí vidličky dobře promíchejte. Při míchání vidličkou rozmačkejte batáty a cizrnu. Výsledná směs by neměla být příliš jemná, spíš by měla obsahovat jednotlivé kousky surovin.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Ze směsi vytvarujte jednotlivé burgery - lépe se mi manipulovalo s vyššími - dělala jsem vysoké asi 2 cm. Každý burger opečte nejdříve na pánvi - stačí 3 minuty z každé strany. Poté je přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15 minut v troubě.

Servírujte s pečivem a čerstvou zeleninou dle vaší chuti.

1 komentář :