Jihočeská kulajda

1:56 Nikola Zvonařová 0 Comments



Tak už sezóna hub začala...vždycky to je stejné, nejdřív člověk objeví pár masáků (pro neznalé naší rodinné terminologie rozuměj mochomůrka růžovka), pak začnou lišky, bedly a pak už to vypukne! Košíky se plní, do lesa tahám i svůj příruční atlas hub. Tady na jihu Čech je houbařská sezóna skvělá. Houby se jí, suší a zamrazují na později. Každý má to svoje místo, kam na ně chodí. To, že vás to také chytlo poznáte jednoduše. Jste v lese ve čtvrtek v 6:00 ráno. A proč v tuhle dobu? Protože musíte předstihnout všechny houbaře z města, kteří se snaží předstihnout houbaře z těch větších měst, kteří k nám doráží na víkendové pobyty na chalupách. V pondělí a v úterý je všechno vysbírané, takže na houby je nejlepší čtvrtek. Stejně jako houbaření je pro Jižní Čechy typická i tato bílá houbová polévka - kulajda. Jen jednou věcí se tento recept liší od klasiky a to tím, že ji nezahušťuji moukou - je tedy přirozeně bezlepková.

Na čtyři porce si připravte:
2 velké hrsti hub dle chuti - hřiby, lišky, klouzky či jejich směs, (kdo nemá čerstvé, použije sušené nebo mražené)
6 - 8 středních brambor
2 lžíce másla
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
kelímek zakysané smetany (obvykle 200ml)
lžíce octa
čerstvý kopr
4 vejce

Houby očistíme, pokud jsme již tak neučinili v lese a nakrájíme na kousky, malé houby můžeme nechat i v celku. Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a houby na něm asi pět minut opékáme. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostky brambory, které přidáme k houbám a zalijeme vodou asi centimetr nad brambory. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. U správné kulajdy se vodou, stejně jako s octem šetří. Vaříme asi 15 - 20 minut do změknutí brambor. Hrnec odstavíme z plotny Poté do menší misky odebereme asi sběračku brambor (pár kousků hub nevadí), dále přidáme trochu vody z polévky a spolu se zakysanou smetanou rozmixujeme ponorným mixérem. Směs vrátíme do polévky a dochutíme nasekaným koprem, solí a octem dle chuti. Polévku již nevaříme. Vejce uvaříme natvrdo, nebo vyrobíme ztracená vejce.

Na každou porci položíme vejce a ještě dozdobíme snítkou kopru.

Všechny recepty z tohoto blogu naleznete v sekci seznam receptů.
Tento blog můžete sledovat také přes facebookgoogle plus, na pinterestu nebo na instagramu

0 komentářů :