-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

úterý 19. srpna 2014

Jihočeská kulajda




Tak už sezóna hub začala...vždycky to je stejné, nejdřív člověk objeví pár masáků (pro neznalé naší rodinné terminologie rozuměj mochomůrka růžovka), pak začnou lišky, bedly a pak už to vypukne! Košíky se plní, do lesa tahám i svůj příruční atlas hub. Tady na jihu Čech je houbařská sezóna skvělá. Houby se jí, suší a zamrazují na později. Každý má to svoje místo, kam na ně chodí. To, že vás to také chytlo poznáte jednoduše. Jste v lese ve čtvrtek v 6:00 ráno. A proč v tuhle dobu? Protože musíte předstihnout všechny houbaře z města, kteří se snaží předstihnout houbaře z těch větších měst, kteří k nám doráží na víkendové pobyty na chalupách. V pondělí a v úterý je všechno vysbírané, takže na houby je nejlepší čtvrtek. Stejně jako houbaření je pro Jižní Čechy typická i tato bílá houbová polévka - kulajda. Jen jednou věcí se tento recept liší od klasiky a to tím, že ji nezahušťuji moukou - je tedy přirozeně bezlepková.

Na čtyři porce si připravte:
2 velké hrsti hub dle chuti - hřiby, lišky, klouzky či jejich směs, (kdo nemá čerstvé, použije sušené nebo mražené)
6 - 8 středních brambor
2 lžíce másla
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
kelímek zakysané smetany (obvykle 200ml)
lžíce octa
čerstvý kopr
4 vejce

Houby očistíme, pokud jsme již tak neučinili v lese a nakrájíme na kousky, malé houby můžeme nechat i v celku. Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a houby na něm asi pět minut opékáme. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostky brambory, které přidáme k houbám a zalijeme vodou asi centimetr nad brambory. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. U správné kulajdy se vodou, stejně jako s octem šetří. Vaříme asi 15 - 20 minut do změknutí brambor. Hrnec odstavíme z plotny Poté do menší misky odebereme asi sběračku brambor (pár kousků hub nevadí), dále přidáme trochu vody z polévky a spolu se zakysanou smetanou rozmixujeme ponorným mixérem. Směs vrátíme do polévky a dochutíme nasekaným koprem, solí a octem dle chuti. Polévku již nevaříme. Vejce uvaříme natvrdo, nebo vyrobíme ztracená vejce.

Na každou porci položíme vejce a ještě dozdobíme snítkou kopru.

Všechny recepty z tohoto blogu naleznete v sekci seznam receptů.
Tento blog můžete sledovat také přes facebookgoogle plus, na pinterestu nebo na instagramu
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog