-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

úterý 12. srpna 2014

Chléb z brambor, cukety a čedaru



Jednoduchý recept na chléb - inspirováno BBC goodfood. Skvělý a jednoduchý chléb, který v sobě spojuje chuť brambor, cukety, čedaru a čerstvých bylinek. Příprava je více než jednoduchá, jen se na něj díky jeho delšímu kynutí musí chvíli počkat. Ale za tu chuť to stojí.
Rozhodně nenahrazujte čedar žádnou E30 (rozuměj eidam 30% tuku), tento chléb si žádá výrazný sýr. Bez něj přijdete o celé jeho kouzlo.

Na jeden plech o rozměrech 20 x 30 cm si připravte:

500g brambor
1 střední cuketu
100g čedaru
500g pšeničné chlebové mouky
7g sušeného droždí
velkou hrst čerstvých bylinek (použila jsem dobromysl, tymián, mateřídoušku)
sůl
olivový olej

Brambory oloupeme a dáme celé vařit do osolené vody. Ve velké míse smícháme mouku se sušeným droždím a lžící soli. Jakmile jsou brambory měkké, necháme je chvíli vychladnout a polovinu z nich nastrouháme k mouce, stejně tak nastrouháme do mouky i půlku cukety a půlku čedaru. Při strouhání průběžně směs mícháme, díky tomu se jednotlivé kousky brambor i cukety obalí moukou a jednodušeji se nám pak bude těsto hníst, aniž by nám vznikaly velké slepence. K těstu přidáme hrst nasekaných bylinek, lžíci olivového oleje a asi 180ml vlažné vody. Těsto dobře prohněteme, dokud nám nevznikne pevné, ale nelepivé těsto. Pokud je těsto moc suché, můžeme přidat další vodu, či naopak trochu mouky, přesné množství vody záleží na druhu mouky, některá saje vodu více, jiná méně. Z těsta vytvarujeme kouli. Do mísy k těstu naleji lžíci oleje a celou kouli v něm důkladně vymáchám. Mísu překryjeme potravinářskou folií a v teple necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to cca hodinu a půl.

Vykynuté těsto vyklopíme do formy vyložené pečícím papírem. Používám pekáček o rozměru asi 20 x 30 cm s vyšším okrajem. Prsty z těsta vytlačím vzduch a  poklademe ho na plátky nakrájenými zbylými brambory a cukety, které lehce do těsta vtlačíme. Posypeme bylinkami, trochou soli a zbylým čedarem. Lehce pokapeme olivovým olejem a necháme asi 45 minut ještě kynout. 
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca hodinu.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog