-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

čtvrtek 21. srpna 2014

Krokety z lilku a fety



Lilek je skvělý, ale nesmíte jeho přípravu odbýt, pak totiž chutná přesně jako kus houby - houby na mytí nádobí, abych byla přesná. Jak tomu předejít? Dobře se věnovat jeho přípravě. Často se doporučuje lilek nakrájet, dobře osolit a nechat vypotit a pak teprve zpracovávat dál. Druhou variantou je celý lilek ogrilovat a pak použít jen vnitřní dužinu, která díky grilu získá jemnou kouřovou příchuť. Tento způsob využívá i tento recept, který jsem našla v kuchařce Plenty od Yotama Ottolenghiho. Upravila jsem ho do bezlepkové podoby, díky nahrazení klasické strouhanky strouhankou kukuřičnou. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, nebojte se kukuřičnou mouku a strouhanku nahradit strouhankou klasickou (použijte 1 a 3/4 hrnku strouhanky).
Na přípravu si vyhraďte více času, ne že by byl náročný na přípravu, ale potřebuje čas.
Porce zhruba pro šest osob:
4 lilky
2 velké brambory - oloupané, uvařené a rozmačkané
1 vejce
150g fety
3 lžíce parmazánu
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
5 lžic kukuřičné mouky
1 a 1/2 hrnku kukuřičné strouhanky 
rostlinný olej

Lilky na několika místech propíchneme vidličkou (tedy pokud nehledáme záminku proč vymalovat kuchyň) a grilujeme, dokud lilek nezměkne a není ze včech stran ogrilovaný dočerna. Na grilu a pod grilem v troubě to trvá kolem 20 minut, na pánvi vám to bude trvat o něco déle. Lilek nezapomeňte průběžně otáčet, jakmile změkne, nechte ho vychladnout. Poté ho rozřízněte podélně a lžící vydlabejte do misky veškerou dužinu. Dejte si pozor ať k ní nepřidáte ani kousek slupky - je hořká. Dužinu nechte v cedníku vykapat - trvá to asi půl hodinky. 
V míse smíchejte lilek, vejce, brambory, nadrobno nakrájenou fetu, sůl a pepř. Směs promíchejte vidličkou, tak aby v ní stále byly rozpoznatelné jednotlivé suroviny, není cílem mít hladkou kaši. Přidejte kukuřičnou mouku a asi půlku strouhanky, tak aby vzniklo těsto, které je sice ještě trochu lepkavé, ale už dobře drží pohromadě. Dejte vychladit asi na hodinu do ledničky. 
V menším hrnci rozehřejte větší množství rostlinného oleje. Pomocí dvou lžic vykrajujte ze směsi nočky, které ještě obalíte v kukuřičné strouhance. Smažte postupně v rozpáleném oleji dozlatova.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog