Cuketa & cizrna

22:48 Nikola Zvonařová 0 Comments



Jednoduché a rychlé jídlo. Vhodné pro toto jídlo jsou ty cukety, na které jste zapomněli a trochu vám přerostly. Omáčka je díky cuketě krásně krémová a hustá, bez toho aby jste ji zahušťovali jíškou nebo zjemňovali smetanou. Cizrnu můžete koupit buď konzervovanou - to zrychlí celou přípravu, nebo si ji namočte den předem a uvařte si ji (tip: vaření se urychlí, pokud k cizrně přidáte trochu jedlé sody, doba vaření záleží i na druhu cizrny, většinou je cizrna měkká do hodiny).

Na 4 porce si připravte:
500 g vařené cizrny
velká až obří cuketa
1 cibule - nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku - nadrobno posekaný
1 polévková lžíce kari koření dle chuti - používám madras kari 
1/2 lžičky sušeného zázvoru
2 lžíce olivového oleje
pepř a sůl
vařená basmati rýže
Na oleji osmahneme cibulku, z cukety vydlabeme houbovitou středovou část i se semeny a zbytek i se slupkou nakrájíme na kostky. K cibulce pčidáme, česnek a koření a restujeme asi 2O sekund, dokud se nerozvoní. Přidáme cuketu, podlijeme deci vody, přiklopíme hrnec pokličkou a dusíme asi 10 minut. Poté ponorným mixérem rozmixujeme. Ochutnáme a dosolíme a dopepříme.  Do horké omáčky přimícháme cizrnu a necháme prohřát.
Podáváme s rýží, či chlebem naan.

0 komentářů :