-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

úterý 6. srpna 2013

Bob zahradní




Bob zahradní jako zelenina je pěstován už od mladší doby kamenné, původně pochází ze Severní Afriky. Ve starém Řecku byly plody bobu používané k hlasování – zelené semeno znamenalo pro, tmavé proti. V dnešní době je rozšířenou plodinou po celém světě. Je to jednoletý druh, mladé lusky se mohou jíst celé. Jinak se konzumují semena, která můžeme ještě před konzumací ještě loupat. Zralá semena se melou na mouku.
Bob lze pěstovat v řepařské i bramborářské oblasti, snese dobře i nižší teploty, bez poškození do -4 st. C. Není náročný na předplodinu - lze ho pěstovat po kterékoliv předplodině. Nevhodné jsou pozemky zaplevelené víceletými druhy plevelů - pýr, pcháč apod. Je celkem náročný na živiny - nenásleduje -li po hnojené okopanině, je dobré ho přihnojit, nejlépe zralým kompostem. Jako rostlina motýlokvětá využívá sám i vzdušný dusík.
Po sklizni lusků můžeme rostlinu zkrátit, obrazí a přinese ještě jednu úrodu na podzim. Velmi dobře se daří vedle brambor nebo novozélandského špenátu, které zastiňují půdu a udržují ji vlhkou, ze stejného důvodu mu prospívá i mulčování. S oblibou ho pěstuji na zadní straně kolem slunečních pastí, kde zmírňuje jejich vysychání a využívá vyplavené živiny.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog