-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 31. března 2013

Miso polévka


Miso polévka je v Japonsku tradiční snídaní, já si miso užívám o víkendových snídaních, někdy jako snídaňový vyprošťovák po náročné noci, skvěle pomáhá i v zimě a na podzim, kdy po ránu krásně zahřeje. Vždy když ji o víkendu uvařím, říkám si, že je vlastně velká škoda, že nemám čas si ji udělat i ve všední den ráno.

Japonská mytologie tvrdí, že miso je dar od bohů. Miso je tradiční japonskou potravinou, pasta je složena z fermentované směsi soji, mořské soli a obilovin. Miso seženeme v každé zdravé výživě a můžeme si vybrat z několika druhů, které se liší zejména barvou a sílou chuti. Miso pasta může být pouze sojová, nebo s přidanou obilovinou (ječmenné, rýžové...). Vědecká studie Dr. Schinchiro Akizuki, ředitele Saint Francis Hospital v Nagasaki, prokázala že miso obsahuje dipicoloniové kyseliny, která na sebe váže těžké kovy a odvádí je z organismu. V jiných studiích bylo doloženo, že miso obsahuje látky, které snižují účinky karcinogenů. Mimo jiné se uvádí, že pravidelná konzumace misa pasty zvyšuje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při anemii a díky obsahu enzymů pomáhá při problémech s trávením. Miso pasta je plná enzymů a esenciálních aminokyselin a minerálů, proto je třeba s misem zacházet tak, aby jsme všechny tyto látky nezničili. Miso pasta by neměla projít varem, pouze by se měla nechat několik minut "táhnout".

Na ranní dvojporci miso polévky potřebujeme:
2 porce zeleniny dle chuti (2 jarní cibulky, 1 mrkev, 3 stonky řapíkatého celeru)
čerstvý zázvor o velikosti vlašského ořechu
5 cm kus řasy wakame
3 stroužky česneku
2 větší lžičky misa
1 lžička olivového oleje

Řasu opláchneme a vložíme do misky s vodou. Zeleninu a 2 stroužky česneku nakrájíme na jemné proužky (julienne) a rychle orestujeme na malém množství oleje. Přidáme vroucí vodu cca půl litru, řasu nakrájenou na kousky spolu s nálevem,ve kterém se máčela, ze zázvoru si ukrojíme dva tenounké plátky a necháme si je stranou, zbytek na několika místech nařízneme nožem a přidáme do polévky. 10 minut povaříme, stáhneme plamen. 
 Zázvor spolu s česnekem si nakrájíme na jemné proužky a přidáme do polévky.  Celý velký kus zázvoru vylovíme. Do misky si odebereme trochu polévky a v ní rozmícháme miso pastu. Miso poté vlejeme do hrnce s polévkou a necháme cca 5 minut táhnout pod bodem varu. To znamená, že se polévka nebude vařit, budou se tam dělat jen takové obláčky. Poté servírujeme. 

Miso polévka by se měla připravovat vždy čerstvá, nepřipravujeme si ji do zásoby. 
Do polévky můžete přidat i houby, moc dobré jsou i třeba rýžové nudle. 
QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Dělávala jsem si polévku v zimě do práce k obědu, zeleninu s vývarem jsem si připravila doma do sklenice, miso jsem do ní míchala až v práci před snězením (rozmíchala jsem ho v trošce ohřáté polívky a vlila do porce). Bez Wakame, bohužel.

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog