Kapustnica

11:11 Nikola Zvonařová 4 Comments

Hmmm... ideální zimní polévka. Kyselé zelí, fazole, brambory a jako třešnička na dortu - sušené švestky.
Na velký hrnec polévky:

1 balení kysaného zelí bílého
2 cibule
4 lžíce oleje
100 g sušených švestek
plechovka fazolí - já vybrala klasické červené ledviny
1/2 a 3/4 litru zeleninového vývaru
2 lžíce sušené červené papriky
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
větší špetka kmínu
sůl
smetanu na vaření

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme koření a lehce necháme osmahnout - nesmíme spálit. Paprika by nám zhořkla. Podlejem trochu vody a přidáme zelí, sušené švestky, vývar a povaříme do změknutí zelí. Mezitím si zvlášť uvaříme brambory. Pokud bychom je vařili spolu se zelím, zůstaly by na povrchu tvrdé. K zelí přidáme fazole, brambory, ochutnáme, podle potřeby dosolíme. Zjemníme smetanou.

Něco navíc: Rozhodně příště do polévky přidám ještě tempeh. Pro milovníky ostrých chutí - nebojte se přidat do hrnce jednu chilli papričku.

4 komentáře :

  1. Vypadá to lákavě, zelí a fazole miluju, ale trošilinku bych měla strach z těch švestek. Není polévka potom sladká? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Neboj, ty švestky jsou tam jen taková sladká třešnička v kyselém zelí. Přijde mi, že jejich chuť do polévky nepřechází.Klidně jich dej jen pár na vyzkoušení. Kdysi jsem tuto polévku dělala jen asi s pěti kousky a dnes tam dávám celé balení:o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej mi pak vědět, jak chutnalo,děkuji.

      Vymazat